Очаква се шоково поскъпване на месото в България
Месопреработвателите настояват ДДС за храните да бъде намалено от 20 на 9%
Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока и природния газ, прогнозират производители и преработватели. В търговската мрежа най-сериозен ръст ще има при месните и млечните продукти, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това прогнозира за Economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова.
Месопреработвателните фирми не могат да предвидят с колко процента ще скочи цената на месото, тъй като електроенергията се повишава ежеминутно.
Това ще е пагубно не само за нашата индустрия, но и за всички от хранително-вкусовата промишленост. Няма никаква предвидимост. Фирмите не могат да си направят разчети. Преди няколко дни наша фирма ни сподели, че е невъзможно да калкулира цената на тока в стойността на своите продукти“, обясни Попова.
Преди една седмица браншовите организации от хранителната индустрия са поискали спешна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. „На тази среща ни обясниха, че те разбират проблема, но в крайна сметка не виждат яснота как ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до месец март догодина ще продължаваме да сме в тази сложна ситуация. Нужно е да се вземат спешни мерки, защото януари и февруари ще бъде късно“, заяви Попова.
Много от месопреработвателните предприятия няма да имат възможност да работят. Очакват се фалити."
Освен с високите цени на електроенергията и природния газ, браншът трябва да се справя и с транспортните разходи. „Продуктите ни имат кратък срок на годност. От друга страна се увеличават и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка – хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до увеличение на цените на колбасите“, сподели изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите.
Попова не се нае да каже с какъв процент ще скочи цената на месото.
Пазарът е различен и не може да кажем с колко процента ще се увеличи цената. Браншът настоява за глътка въздух, което според тях се изразява в по-нисък ДДС върху храните. "Само в България ДДС-то е 20% при храните, в голяма част от останалите държави то е много по-ниско. Нашето предложение е то да стане 9%. В Унгария и Полша ДДС-то е 5%., във Франция 5.5%, в Белгия и Португалия е 6%, а във Великобритания няма ДДС. И българските производители няма как да са конкурентоспособни. При нас крайният продукт излиза по-скъп, отколкото са колбасите в останалите страни“, категорична е Попова.
Припомняме, че преди време от Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че от началото на месеца колбасите в магазините ще поскъпнат с между 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези продукти се формира от цената на тока.
Хлебопроизводителите също потвърдиха, че насъщният ще струва повече. Bъпpeĸи peĸopднaтa peĸoлтa oт пшeницa в Бългapия, пpи ĸoятo дoбивът минa 7 млн. тoнa, xлябът ще поскъпне. Πoчти нeyceтнo в пocлeднитe мeceци тя дocтигнa cpeднo 1.20 лв. (зa 500 гp.), ĸaтo мoгaт дa ce видят цeни и дo 2 лв.
Основната пpичинa зa пoĸaчвaщaтa ce цeнa нa xлябa e инфлaциятa, ĸoятo cъщecтвyвa в cтpaнaтa. Toĸ, вoдa, гaз, paбoтни зaплaти, eнepгoпpoдyĸти – вcичĸo e нaгope“, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
Заради скъпия ток и природен газ плодовете и зеленчуците регистрират ново покачване на тържищата и борсите.