Лари Пейдж и Сергей Брин - тандемът, целунат от съдбата

В наши дни те са едни от най-богатите хора на планетата, управляват и развиват компании за милиарди

Атанас Христов,

Когато Лари Пейдж среща Сергей Брин двамата са просто студенти... по компютърни науки. Според първоначални сведения двамата не са започнали добре. Лари Пейдж, който учи в Мичиганския университет има планове да се премести в университета Станфорд.

Начални разногласия

Годината е 1995-а. 21-годишният Сергей получава задача да разведе из Станфорд 22-годишния Лари, който обмисля да смени висшето учебно заведение. По време на първата си среща двамата имат разногласия почти за всичко. Или поне така се твърди. Година по-късно, през 1996 г., Лари и Сергей са вече завършващи студенти по компютърни науки в Станфорд. Явно узрели и помъдрели те започват да си сътрудничат по проект за разработване на търсеща машина, наречена BackRub.

"Търсачката" е качена на сървърите на университета, но в определен момент започва да заема твърде много място.

И се роди Google

След още една година - през 1997 г. дуото решава, че търсещата машина BackRub се нуждае от ново име. След известно умуване Лари и Сергей се спират на Google. Търсачката получава името си като игра на думи - от "гугол", математически термин за числото с първа цифра 1, последвана от 100 нули. Използването на термина отразява мисията им да организират на пръв поглед безкрайното количество информация в мрежата.

И за да не остава година без прогрес - през август 1998 г. тандемът Лари-Сергей е целунат от съдбата. В случая съдбата се казва Анди Бехтолсхайм - един от основателите на Sun. Той попълва чек за 100 хил. долара за юридическо лице, което още не съществува - компания на име Google Inc. През септември същата година, без много да му мислят, двамата младоци наемат гараж, който ползват като офис, регистрират Google като фирма в Калифорния, откриват банкова сметка на името на новообразуваната компания и депозират чека на Анди Бехтолсхайм.

Кой кой е?

Двамата съратници в бизнеса са с еврейски произход. Малко по-възрастният е Лари (с рождено име Лорънс Едуърд Пейдж). Той е роден на 26 март 1973 г. в Лансинг, щата Мичиган. Семейството му е от средната класа в САЩ и с лекота подържа живот тип "Американска мечта". Бащата на Лари - Карл Виктор Пейдж е пионер в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Той е преподавател по компютърни науки в Мичиганския университет, където работи и майка майката на Лари - тя е учител по програмиране. След като Лари завършва гимназията "Ист Лансинг", той влиза в Мичиганския университет и завършва с отличие компютърно инженерство. След това Лари Пейдж решава да се концентрира върху компютърните науки и се мести в университета Станфорд. Един от най-добрите е при приключването на магистратурата си в Станфорд.

Детството на Брин обаче не е толкова леко, както това на Лари Пейдж. Сергей Михайлович Брин е роден на 21 август 1973 г. в Москва - по това време столица на огромния Съветски съюз, а днес на Русия. Тъй като баща му е от еврейски произход, семейството си има проблеми с комунистическия режим. Когато Сергей е на 6 години, семейството му емигрира в САЩ заради антисемитските гонения в СССР. Баща му, който е икономист и математик, започва работа като преподавател по математика в университета на Мериленд, където продължава и до днес. Майка му Евгения Брин е математик и инженер, а в момента работи за НАСА. Средата, в която израства, оказва сериозно отражение и предрешава бъдещето му - да се занимава с математика. Първия си компютър "Комодор" 64 получава от родителите си, като подарък за 9-ия си рожден ден. Сергей Брин първо завършва университета на Мериленд, където получава бакалавърска степен по математика и компютърни науки. След това се мести в Станфорд, където изучава компютърна архитектура.

И потекоха милиарди

В наши дни Лари Пейдж и Сергей Брин са едни от най-богатите хора на планетата. Управляват и развиват компании за милиарди, като чрез Google притежават още най-популярният сайт за видео споделяне YouTube, под шапката на интернет търсачката са още операционната система Android и социалната мрежа Google +.

Лари Пейдж е Главен изпълнителен директор на Google и като такъв отговаря за ежедневното управление на компанията, за нейното ръководство при разработката на продукти и технологичната й стратегия. Именно Пейдж е първият главен изпълнителен директор до 2001 г., като допринася за разрастването на компанията до над 200 служители и я прави печеливша. От 2001 г. до 2011 г. Лари е президент на интернет гиганта, отговарящ за продуктите.

Сергей Брин освен съосновател на Google, днес ръководи специалните проекти на компанията. От 2001 до 2011 г. Брин е президент, отговарящ за технологиите и споделя отговорностите по ежедневното управление на компанията с Лари Пейдж и Ерик Шмит.

Според последната класация на американското издание Forbes, към септември 2012 г., Лари Пейдж и Сергей Брин имат нетно богатство от по 20.3 млрд. долара. По този начин те заемат 13 място сред най-богатите хора в САЩ, класирани са на 24 позиция сред милиардерите в света и са на 30 място в класацията за най-влиятелните хора на планетата.



Етикети: Google | Лари Пейдж | Сергей Брин