17 политически лидери изпратиха отворено писмо до Тръмп

Те призовават за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ

Президентът Росен Плевнелиев и шестнадесет европейски политически лидери призоваха в отворено писмо до новоизбрания президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

В своето послание до Доналд Тръмп европейските държавници са посочили, че продължаващата дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим от страна на Русия създават заплаха за мира, сигурността и международния ред, създадени след края на Студената война. В писмото е изразена загриженост от потенциална договорка с Руската Федерация, която би застрашила тези исторически достижения.

Прекратяването на настоящите санкции срещу Русия ще бъде сериозна грешка, както и да се приеме разделението и подчиняването на Украйна. Това би деморализирало всички, които се стремят към евро-атлантическа интеграция. То също така би дестабилизирало икономически съседите на Украйна от Източна Европа и ще насърчи екстремистките, олигархичните и антиевропейските настроения, е отбелязано в писмото.

"В по-широк контекст нанесените щети ще бъдат също толкова сериозни. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в САЩ сред съюзниците в Европа и по света. Основаният на правила международен ред, от който зависи сигурността на Европа в продължение на десетилетия, ще бъде отслабен. Съществуващите съюзи, които са истинският източник за величието на САЩ, ще бъдат ерозирани: държави, които са пожертвали кръв, икономически богатства и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност, ще започнат да си задават въпроса дали Америка вече е приятел, на който може да се разчита", е посочено в разпространената позиция.

"Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни", е отбелязано още в писмото. Европейските лидери са приветствали избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и са посочили, че очакват от новата американска администрация да укрепи трансатлантическата връзка, и предупреждават, че ако президентът Тръмп реши да тръгне по друг път и се съюзи с президента Путин, това би довело до сериозни негативни последствия, както за Европа, така и за САЩ.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Етикети: Росен Плевнелиев | писмо

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ