Белите храни, които да избягваме
Основната вреда в тях са рафинираните въглехидрати
Често сме чували да казват, че белите храни са вредни.
Преди да
изброим обаче тези бели храни, които са вредни за здравето ни, първо трябва да
уточним какво
е бяла храна.
Белите
храни обикновено се отнасят до храните в бял цвят, които са рафинирани.
Например брашно, захар, ориз, хляб макаронени изделия.
Необработените
храни като лук, ряпа, карфиол, бяла боб не попадат в тази категория. Разликата
между рафинираните бели храни и техните по-здравословни "конкуренти"
е в преработката и фибрите, които в първите липсват.
Основната
вреда на белите храни са рафинираните въглехидрати, които тялото ни приема
просто като захари, заради липсата на фибри и други хранителни вещества.
Освен че са
лесни за преяждане, рафинираните въглехидрати са по-малко удовлетворяващи от
"добрите въглехидрати". Тялото ги преработва сравнително бързо.
Повишената кръвна захар предизвиква освобождаване на инсулин и след един час
или два след храненето чувството за глад се завръща.
Вижте 5
бели храни, които да избягвате:
1. Захар
Няма основателна причина да я добавяте към всичко, което ядете или пиете. Захарта, под каквато и да е форма, осигурява малко хранителни вещества, различни от калориите. Има мнения, че отказването от захарта е като пиенето на вино. Неопитните почитатели на виното започват първо с десертни вина, после преминават към сладки бели вина, а накрая преминават към сухите червени вина, откривайки, че истинският вкус на виното се съдържа в сухите, неподсладени напитки.
2. Сол
Когато консумирате твърде много сол, тялото ви започва да задържа излишната течност. Редица проучвания доказват, че наистина има връзка между високия прием на сол и повишеното кръвно налягане. Така че, колкото по-малко солено ядете, толкова по-добре за вашето кръвно.
3. Бял рафиниран ориз
При обработката на белия ориз се губят почти всички хранителни вещества, оризовото масло, както и фибрите, които са много ценни в ориза.
4. Бяло брашно
То натоварва панкреаса и нарушава нивото на инсулина. Проблемът е, че при обработката на пшеницата се отстранява най-питателната част от нея. В силно преработеното бяло брашно (известно още като "пшенично брашно") липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.
5. Пастьоризирано мляко
Процесът на пастьоризация дава на млякото по-дълъг срок на годност, но цената за това е доста висока. Този процес премахва ценни ензими и витамини. В същото време в процеса на пастьоризация към млякото се добавят хормони и антибиотици. Пастьоризацията убива и полезните бактерии, които се срещат в суровото мляко, като лактобацилус ацидофилус. Унищожава над 20% от йода, съдържащ се в млякото, предизвиква запек и отнема на млякото неговите най-важни хранителни качества.