Великобритания вече плаща с новите £10 с Джейн Остин

Банкнотата е първата в страната с тактилни знаци за по-лесно разпознаване от незрящи

Снимка: Twitter
От днес във Великобритания е в обращение новата банкнота от 10 лири с лика на Джейн Остин. Банкнотата е втората от серията, направена от полимери, след 5-те лири с лика на Уинстън Чърчил, пуснати преди година. Тя обаче е първата, която има тактилен знак (разпознаваем чрез допир) за незрящи -специални изпъкнали точки, по които незрящите да разчетат номинала).

Новата банкнота заменя досегашните 10 били с лика на Чарлз Дарвин, които остават в обращение до пролетта на 2018 г. и ще бъдат постепенно изтегляни. Точната дата ще бъде обявена по-късно от централната банка на Великобритания.

От полимерните купюри с лика на британската писателка вече са отпечатани 1 милиард броя и в следващите месеци ще бъдат пускани поетапно в обращение.

Полимерните банкноти са по-здрави и по-сигурни, обяснява банката решението си да смени хартиените. Въпреки протестите на вегани и религиозни групи, че в направата на новите пари се ползват животинска лой и мазнини, коментира ВВС.

Подборно защитите на новата банкнота са описани на специален сайт - ww.thenewten.co.uk.

На лицевата страна на новата банкнота е портретът на кралица Елизабет II (която като действащ монарх е на всички отпечатвани пари) и катедралатав  Уинчестър, където е погребана авторката на "Гордост и предразсъдъци".

На гърба на купюрата е портретът на Джейн Остин и най-популярният цитат от "Гордост и предразсъдъци" - "Заявявам, че в крайна сметка няма друго такова удоволствие като четенето" (I declare after all there is no enjoyment like reading), изречен от Каролин Бингли в романа.

Следващата банкнота от поредицата полимерни ще е с номинал от 20 лири и ще бъде пусната през 2020 г. Тя ще е с образа на художника-живописец Джоузеф Търнър.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | банкнота | обращение | Джейн Остин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини