АЕЦ „Белене“ може да се рестартира, за да се подхранват олигархични кръгове

Според експерта може вече да е имало предварителни разговори, при които са обсъдени лихвени проценти от Русия за изграждането на централата от \"Росатом\"

АЕЦ „Белене“ може да се рестартира, за да се подхранват олигархични кръгове

Снимка: Economic.bg/Архив

2861 ~ 8 мин. четене

Темата за евентуалния рестарт на АЕЦ „Белене“ продължава да вълнува обществото и през 2018 г. Правителството поръча на експертите от Българска академия на науките (БАН) да изготвят доклад, на който да стъпи бъдещето решение за това трябва или не да изграждаме ядрената централа. Около анализа на учените се появиха много спекулации. В медиите изтече предварителен доклад, който се различаваше от официално публикувания по-късно от БАН. Мнения по темата има много, хипотези още повече, но реални заключения все още не може да направи никой.

Economic.bg потърси мнението на Мартин Владимиров - анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Работата му в Центъра включва анализ на енергийната сигурност на Европа и Балканите, макроикономическа конкурентоспособност, политическия риск, алтернативните енергийни технологии и стабилността на финансовите пазари. Г-н Владимиров е работил като енергиен консултант към международната компания „The Oil and Gas Year ”, където пише два годишни енергийни доклада за Казахстан и Саудитска Арабия, анализирайки петролните и газовите сектори на двете държави.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter