Кралица Елизабет II: Короната може да ти счупи врата

В документален филм за BBC кралицата разказва колко „тежи“ короната – буквално.

В едно от редките си телевизионни интервюта, британската кралица Елизабет II споделя лично за нейната коронация, като описва една от короните, които тя носи на церемонията като толкова тежка, че "врата ти ще се откъсне".

Кралица Елизабет е била коронясана пред огромно множество на 2 юни 1953 г. – малко повече от година след като баща й, крал Джордж VI, починал от рак на белите дробове. Тогава тя е била на 27 годишна възраст. В документален филм на BBC, най-дългогодишният монарх на Великобритания говори открито за интересен случай преди 65 години, описвайки как царската корона е била украсена с диаманти и други скъпоценни камъни, което я прави "много тежка".

"За щастие, баща ми и аз имаме една и съща форма на главата. Но щом сложите короната, тя си застава и не мърда“, споделя Кралица Елизабет в документалния филм. "Вие не можете да погледнете надолу, за да прочетете речта, трябва да вдигнете листа с написаното, защото ако се наведете леко – ще си счупите врата“, разказва още кралицата. Тя допълва, че въпреки недостатъците, короните са доста важни „неща“.

Короната все още се използва от кралицата за определени събития, Тя е една от двете, използвани по време на церемонията за коронясването на Елизабет II. Другата – короната на Свети Едуард – е направена от чисто злато и не е носена от тогава.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Кралица Елизабет II | корона

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини