Amazon търси да наеме 55 000 души в световен мащаб

Отворените позиции са в корпоративния и технологичния сектор

Amazon търси да наеме 55 000 души в световен мащаб

Снимка: БТА

4328 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американският гигант за електронна търговия Amazon планира да наеме 55 хил. души на корпоративни и технологични позиции в глобален мащаб в следващите месеци, обяви главният изпълнителен директор Анди Джаси пред Reuters. Това се равнява на повече от една трета от работната ръка на Google към 30 юни и е близо до общия брой служителите на Facebook.

В първото си интервю пред медиите откакто зае ръководния пост през юли, Джеси посочи, че компанията има нужда от повече хора, за да може да отговори на търсенето на търговия на дребно, на облачни и рекламни услуги. Той добавя, че новият залог на компанията за извеждане на сателити в орбита за разширяване на широколентовия достъп, наречен Project Kuiper, също ще изисква много нови служители.

Тъй като ежегодният кариерен панаир на Amazon е планиран за 15 септември, Джаси се надява, че сега е подходящ момент за набиране на персонал.

„Има толкова много работни места, които се изместиха или промениха по време на пандемията и има толкова много хора, които мислят за различни и нови работни места“, коментира той.

Новите служители ще представляват 20% увеличение на техническия и корпоративен персонал на Amazon, който в момента наброява около 275 000 души в световен мащаб, съобщават от компанията.

Позициите, които Amazon открива, включват такива за инженери, изследователи и експерти по роботика, които са сравнително нови за компанията.

Компанията е вторият по големина частен работодател в Съединените щати, а през 2020 г. нае над 500 хил. души, предимно в складовете и в операциите по доставки.

Гигантът инвестира значително в изграждането на още складове и увеличаване на заплатите, за да привлича работници, така че да може да отговори на по-голямото търсене от купувачите, които искат продуктите да бъдат доставени до домовете им.

Подкрепи Economic.bg