Ангелов отваря стадионите за публика

Туристите ще имат три начина за свободно влизане в страната

Ангелов отваря стадионите за публика

Снимка: Красимир Свраков

2210 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Стадионите отварят от 24 април като на трибуните ще се допускат фенове, които заемат 30% от капацитета на стадиона или до 1000 човека на сектор, а мярката важи само на открито. Това е една от мерките, които здравните власти решиха да разхлабят, стана ясно на брифинг на здравния министър в оставка Костадин Ангелов.

От утре се разрешава и провеждането на присъствени, групови занятия в езикови, образователни центрове и др. Те се отварят при спазване на всички противоепидемични мерки. Със следващата заповед ще се увеличи и броят класове, които могат да присъстват в училище. 

Влизането в страната от 1 май ще става по три начина – с отрицателен PCR/антигенен тест, завършена ваксинация и с документ за преболедуване на заболяването, не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната.

Преболедуване се доказва с резултат от положителен PCR или бърз тест и периодът, в който може да се ползва е 14 дни след него до 6 месеца, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и допълни, че подобни мерки са взети и от съседните ни туристически държави, а скоро те ще бъдат въведени и в целия Европейски съюз.

Препоръчителните мерки, които трябва да се спазват на предстоящите празници в храмовете са спазване на физическа дистанция от 1.5 м, вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Всички богомолци да бъдат с маски, а върбовите клонки да се раздават на открито, да има дезинфектанти на входовете. Това са част от мерките, които здравните власти предлагат да се спазват в храмовете на Цветница, Великден и Гергьовден.

Ангелов заяви, че във всяка една ситуация здравните власти са готови да приложат по-строги мерки. „Не сме излезли от пандемията, разумът трябва да ни води“, каза здравният министър в оставка.

Коментари: 0