България ограничава пътуванията от Нидерландия и Малта

Министерство на здравеопазването добавя още страни в „червената“ зона

България ограничава пътуванията от Нидерландия и Малта

Снимка: Unsplash

11297 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От понеделник България затваря границите си за чужденци от Нидерландия, Малта, Андора и Грузия. Пристигащите български граждани от тези страни, както и техните семейства ще се допускат при представяне на отрицателен тест за COVID-19, без значение дали са ваксинирани или не. Мерките са разписани в нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, която поставя страните в различни цветови зони. От миналата седмица в „червената“ зона влязоха Великобритания, Испания, Кипър и Кувейт.

Промяната в цветовата зона на страните е на базата на регистрираната заболеваемост от коронавирус. Важно уточнение е, че за влизане в България се изисква само PCR тест. За идващи от държави в „червена“ зона не важи възможността за представяне на антигенен тест. Съществува възможност тестът да се замени с 10-дневна карантина и тя да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен PCR тест. Тези условия важат само за български граждани, пристигащи от страните в „червената“ зона.

В „оранжевата“ зона от понеделник влиза и Монако. Влизането става с представяне на COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, но на 5% от пристигащите се правят допълнителни бързи тестове на границата.

Остава изискването руските граждани да се допускат на българска територия след представяне на отрицателен PCR тест, без значение дали са ваксинирани. Същото условие важи и за пристигащите от Португалия. Свободно преминават само румънците, след като страната отвори границите за тях, за да подпомогне туристическия бранш.

Подкрепи Economic.bg