ЕК вече очаква България да е сред най-бързо възстановяващите се държави

Брюксел прогнозира и много повече инвестиции в страната тази година

След смяната на правителството:

ЕК вече очаква България да е сред най-бързо възстановяващите се държави

Снимка: БТА

7708 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Икономиката на България ще нарасне с 3.5% през 2021 г., според пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Това е сериозна ревизия в посока нагоре спрямо зимния доклад, в който се очакваше скромен ръст от 2.7% – един от най-слабите в целия Европейски съюз. Така с новата си прогноза Брюксел вече очаква страната да е сред по-бързо възстановяващите се държави членки от коронакризата.

Според новата прогноза на Европейската комисия растежът на България тази година ще бъде по-силен от тези на Германия, Естония, Кипър, Литва, Нидерландия, Австрия, Финландия, Чехия и Дания. За сметка на това обаче Европейската комисия очаква малко по-слаб ръст за 2022 г. – 4.7%, което е понижение с 0.2 пр. пункта спрямо предишната оценка.

Брюксел очаква също така инвестициите в страната да се ускорят тази година, но с малко над 3%, което съответства на темпото от 2017 г. За следващата година се предвижда общо инвестициите в България да надхвърлят 6%. Това също е сериозна ревизия в очакванията на ЕК, която в есенната си прогноза смяташе, че инвестициите в страната ще се увеличат с едва 0.5%.

Според новия доклад на ЕК се очаква и леко повишение на цените, но в рамките на сочените от Европейската централна банка здравословни граници – 1.6% за 2021 г. и 2% за 2022 г.

Инфлацията ще варира значително през тази година, тъй като допусканите цени на енергията и промените в ставките на ДДС пораждат значителни колебания в равнището на цените в сравнение със същия период на миналата година“, посочва ЕК в доклада.

Комисията прогнозира и подобряване на пазара на труда след първоначалното въздействие на пандемията. Предвижда се равнището на безработица да бъде около 4.8% през 2021 г. и 3.9% през 2022 г.

Бюджетният дефицит на страната за 2021 г. ще спадне до 3.2% през 2021 г., а през 2022 – до 1.9%. Това значително се различава от прогнозата на вече бившето правителство, изпратена до Брюксел в т.нар. конвергентна програма – дефицит от 5.6% за тази година или около 7 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg