Glovo придобива бизнеса на foodpanda в България и Румъния

Испанската компания плаща 170 млн. евро за няколко локални платформи на Delivery Hero

Glovo придобива бизнеса на foodpanda в България и Румъния

Снимка: Glovo

4382 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Компанията за доставка на стоки и храна Glovo обяви значително разширяване на присъствието си в Централна и Източна Европа, където придобива няколко от локалните платформи на Delivery Hero. В сделки на обща стойност 170 млн. евро. испанският играч добавя в портфолиото си бизнеса на foodpanda в България и Румъния, както и Donesi в Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, и компанията Pauza в Хърватия. 

Сделките се очаква да бъдат финализирани до няколко седмици, след като получат одобрение от регулаторите. Поредната порция придобивания идва след новината, че Glovo е постигнала съгласие да купи словенската компания за доставки Ehrana. Не е ясно срещу каква сума е направена тази договорка, но се очаква прехвърлянето да приключи през следващите няколко месеца. 

Впечатление прави бързата експанзия на Glovo на регионалния пазар. Последното придобиване е от още по-важно стратегическо значение, защото през изминалите няколко години Delivery Hero успя да развие ясен бизнес модел на Балканите и да си спечели потребителска база. Не е ясно защо точно компанията е решила да се раздели с локалните си операции, като се споменават единствено “многото оперативни приоритети, които имаме в момента”. 

Винаги е било ключово за дългосрочната ни стратегия да се фокусираме върху пазари, където виждаме ясни възможности да бъдем водещи и където можем да развиваме устойчив бизнес. Централна и Източна Европа е много важна част от този план. Регионът напълно е приел платформите за доставка при поискване и ние сме щастливи да засилим и увеличим нашето присъствие в държави, които продължават да показват огромен потенциал за развитие“, коментира Оскар Пиер, съосновател и главен изпълнителен директор на Glovo.

Междувременно Glovo бързо разширява присъствието си и в България, където официално стъпи през март тази година. Кoмпaниятa cтapтиpa дeйнocт в Coфия, впоследствие в Πлoвдив и Bapнa, a в края на април oбяви навлизането си и в Бypгac и Cтapa Зaгopa. Предстои услугата да заработи и на други лoĸaции.

Подкрепи Economic.bg