Гърция въвежда допълнителен COVID тест за българите

Допълнителното изискване не отменя искания до момента негативен резултат от PCR или антигенен тест

Гърция въвежда допълнителен COVID тест за българите

Снимка: Красимир Свраков

3833 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гърция въвежда допълнително изследване за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са го преболедували, се казва в съобщение от МВнР. От там поясняват, че всички ще бъдат подложени на задължителен PCR или бърз тест, който ще се прави на граничния пункт при влизане в страната. При положителен резултат гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина, а глобата за неспазването й е 5000 евро.

Освободени от новото изискване са гражданите, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, който е валиден 14 дни след завършване на имунизационния курс, или уверение за изкаран вирус, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуване.

От министерството напомнят, че за тези, които не са се ваксинирали или не са боледували от COVID, остава изискването на влизане в Гърция да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа преминаването на границата, или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Придружителите на диагностицирани с COVID-19 имат възможност да избегнат карантината и да се завърнат в държавата, от която са пристигнали, при условие че имат 2 отрицателни резултата от направени PCR или бърз тест в рамките на 24 часа и носят през цялото време маска.

Подкрепи Economic.bg