Янев: Готов съм да бъда премиер още веднъж

Решение за въвеждането на новите COVID мерки ще бъде взето до края на седмицата, обяви служебният министър-председател

Янев: Готов съм да бъда премиер още веднъж

Снимка: Красимир Свраков

1468 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ако се наложи, съм готов да бъда премиер още веднъж. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в ефира на Nova. По отношение на COVID мерките, които бяха предложени от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, премиерът все още не знае дали и кога ще бъдат приети, но предположи, че здравният министър ще издаде заповед "днес или утре".

Ако е необходимо, мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента”, коментира той.

По повод политическата ситуация в страната той заяви, че организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие.

„Датата за президентските избори се определя от парламента. Президентът ще избере датата за парламентарните избори заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи министър-председателят.

Янев заяви, че България очевидно се намира в политическа криза, след като за пореден път не може да излъчи кабинет.

„Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Тя е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти”, обясни Янев.

Той добави, че служебното правителство си върши прекрасно работата и това е така, защото има екипност и единна визия за бъдещето на страната.

Социологически проучвания показват, че безспорно едни от най-харесваните министри в служебното правителство са Асен Василев и Кирил Петков. Самият Петков многократно заяви, че го е грижа за България и ще направи каквото може за нея, като не изключва варианта да остане в политиката. Социолозите предвиждат политически проект, който да бъде воден от двамата министри, а Янев обяви днес, че би подкрепил подобно начинание.

Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България, както и към техния. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, каза Янев.

Решението за новите COVID мерки – до края на седмицата

Решението за въвеждането на новите COVID мерки ще бъде взето до края на седмицата, посочи още министър-председателят. Вчера главният държавен здравен инспектор Агнел Кунчев изпрати доклад до министъра на здравеопазването, с който настоява за въвеждането на по-строги мерки в цялата страна.

„Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравния министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстои да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация. Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре“, поясни Янев.

Той добави, че бизнесът и икономиката трябва да работят и че всеки е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази.

В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, допълни Янев.

Той отново заяви, че страната ни няма да въвежда задължителна ваксинация и че подобна мярка ще наруши правата на човека.

„Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко”, заяви министър-председателят.

Подкрепи Economic.bg