Китай ограничи достъпа и използването на автомобили Tesla

Рестрикциите засягат военните и държавните служители, а забраната подчертава нарастващите предизвикателства за бранша

Китай ограничи достъпа и използването на автомобили Tesla

Снимка: БТА

2072 ~ 1 мин. четене

Китай забрани на автомобилите Tesla да влизат във военни жилищни комплекси поради опасения за сигурността, провокирани от наличието на инсталираните в превозните средства камери, уточняват двама души, видели съобщенията за директивата. Заповедта, издадена от военните, съветва собствениците на коли на американската марка да паркират извън имотите, предава Reuters.

Живеещите във военни жилища са били уведомени за забраната тази седмица. Wall Street Journal също така съобщи, че китайското правителство ограничава използването на автомобили Tesla от военнослужещи, работещи в държавни предприятия в чувствителни индустрии и ключови агенции – отново заради опасения за националната сигурност и потенциалното изтичане на информация.

Автомобилите Tesla, които са популярни в Китай и се произвеждат във фабрика в Шанхай, имат няколко малки външни камери, служещи за подпомагане при паркиране и автономно шофиране. Model 3 и Model Y също така разполагат с вградена оптика в огледалото за обратно виждане, която обаче е деактивирана по подразбиране.

Ограниченията на китайските военни спрямо Tesla се появиха в момент, когато висши китайски и американски служители проведоха спорна среща в Аляска – първата на живо, откакто президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност. Решението за рестрикциите е взето след преглед на сигурността на автомобилите на Tesla. Анализът на китайските служители е установил, че сензорите на превозните средства могат да записват визуални изображения на околната среда.

Не става ясно дали последните разпоредби са свързани с ескалация на напрежението между САЩ и Китай. Явно изразените опасения на военните обаче подчертават нарастващите предизвикателства за автомобилните производители.

Подкрепи Economic.bg