Малта напълно се затваря за неваксинирани туристи

Новите случаи на COVID-19 на острова се удвояват ежедневно от понеделник насам

Малта напълно се затваря за неваксинирани туристи

Снимка: Unsplash

2639 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Малта ще забрани на всички посетители да влизат в страната от сряда, освен ако не са напълно ваксинирани срещу COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Крис Фърн.

Ще бъдем първата държава от ЕС, която ще направи това, но трябва да защитим обществото си”, заяви Фърн, цитиран от Reuters.

Новите случаи на COVID-19 на острова се удвояват ежедневно от понеделник насам, като в петък достигнаха 96. Миналия петък Великобритания включи Малта в зеления си списък, разрешаващ на британските граждани да пътуват до острова, без да трябва след това да се самоизолират. Към днешна дата туристите могат да посетят Малта, ако са били напълно ваксинирани или с отрицателен PCR тест. Единственото изключение са британските туристи, от които се приемат само напълно ваксинирани хора.

Според Фърн скокът на нови случаи е основно сред посетителите, които, макар да са представили отрицателен тест преди да се качат на самолета, са били неваксинирани.

От сряда ще признаваме само онази част от сертификата на ЕС, която е за напълно ваксинирани”, посочи Фърн. Припомняме, че европейските държави издават документа и на преболедували и тествани.

Единственото изключение ще бъдат неваксинирани деца на възраст между 5 и 12 години, които ще бъдат допуснати до Малта, ако имат отрицателен тест и са придружени от напълно ваксинирани родители.

Малта е ваксинирала напълно 79% от пълнолетното си население и се стреми да увеличи тази цифра до 85%.

Подкрепи Economic.bg