На работа в Кипър – само с ваксина или тест на 72 часа

Задължителен за всички работни места в Кипър вече е коронавирусният SafePass

На работа в Кипър – само с ваксина или тест на 72 часа

Снимка: Pixabay

720 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

На работа в Кипър – с ваксина или 72-часов тест. Новата по-строга разпоредба на здравното министерство, която влиза в сила от днес, е част от мерките срещу разпространението на коронавируса след силния скок в броя новозаразените през последните две седмици, достигнал почти 1000 случая на ден.

Задължителен за всички работни места в Кипър вече е коронавирусният „безопасен пропуск” (SafePass). Това означава, че всички заети в държавния и частния сектор, включително самонаетите, имат три възможности, за да извършват всекидневната си работа. Те трябва да са ваксинирани, или да са преболедували вируса през последните 6 месеца, или да представят отрицателен тест на всеки 72 часа, посочва БНР.

Още в началото на юли 11 големи работодателски и професионални организации в общо писмо до президента Никос Анастасиадис настояха да се въведе това изискване, за да се предпази икономиката от ново затваряне, което може да доведе до фалит на редица бизнеси.

Междувременно най-голямата банка в страната – Банката на Кипър, още в началото на месеца разпореди задължително тестване на неваксинираните от персонала всяка неделя и сряда.

Новата мярка е и своеобразен финансов лост за насърчаване на масовата ваксинация в страната, която забави своя ход, следвайки примера на редица европейски страни. Властите напомниха, че от 1 август се спира предоставянето от правителството на безплатни бързи тестове и разходите за тях ще се поемат от изследвания. Така неваксинираните служители ще трябва да плащат за своя сметка по 2 теста седмично.

Подкрепи Economic.bg