САЩ наложиха санкции на Васил Божков и Делян Пеевски

Те двамата и бившият зам.-шеф на ДАТО Илко Желязков са санкционирани заради "тяхната значителна роля в корупцията в България"

САЩ наложиха санкции на Васил Божков и Делян Пеевски

Снимка: Красимир Свраков

4301 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Американски санкции срещу българи

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи заради "тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации", съобщават от ведомството.

Мерките срещу тримата са по глобалния закон „Магнитски“, който предвижда блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ. Също така им е забранено да влизат в Америка.

Мярката е срещу Васил Божков, определен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски „бивш народен представител“ и Илко Димитров Желязков, бивш зам.-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), а в момента е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Санкционирани са и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

„Днешният акт – най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция“, се казва в съобщението публикувано на сайта на министерството.

Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ са заедно с всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят със системната корупция и държат отговорни корумпираните служители. Министерството на финансите остава ангажирано да работи с България за извършване на реформите по отношение на прането на пари, които ще доведат до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторите да съобщят рисковете от правенето на бизнес с тези корумпирани служители и техните компании, пише още в позицията.

За Васил Божков

Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал представители на правителството. Тези представители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“, посочват от министерството.

Понастоящем Божков се намира в Дубай, където „той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения“, се казва още в съобщението.

Текстът гласи още, че „Божков е санкциониран в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“,  които са притежавани или контролирани от Божков или от една от  неговите компании“.

За Пеевски и Желязков

„Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“, се казва за Пеевски в доклада.

Текстът гласи, че Желязков е „подставено лице“ на Пеевски „за осъществяване на схеми за подкупи, засягащи български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“.

„В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков“, пише още в съобщението.Подкрепи Economic.bg