Служебното правителство продължава всички мерки

Пенсионерите ще продължават да получават по 50 лева, схемата „60/40“ също се удължава

Служебното правителство продължава всички мерки

Снимка: Красимир Свраков

2675 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Всички социално-икономически мерки, които въведе предишното правителство в подкрепа на бизнеса и хората, ще бъдат удължени до края на мандата на служебния кабинет. Това стана ясно от брифинг на социалния и финансовия министри след първото заседание на служебния кабинет. Схемите „60/40“, „80/20“, „Запази ме“, както и 50-те лева добавки към всички пенсии, продължават да действат въпреки тежкото състояние на бюджета.

Мерки срещу COVID-19

„С министъра на финансите бяхме в много колегиален, задълбочен разговор, с анализ на финансовото състояние на бюджета. Това е което имаме възможност като държава да предоставим на българските граждани и бизнеса. Изключително тежко е финансовото състояние, но с министър Василев се договорихме, че 50-те лева към пенсиите ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство“, каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Според него продължаването на подкрепата за пенсионерите, която не е записана в Закона за бюджета за 2021 г., е възможно с преструктуриране на други разходи. „Това което Министерството на финансите за един ден заслужава адмирации. Те направиха така, че българските пенсионери да са осигурени с 50 лева месечно“, каза Донев. Според него възрастните хора са сред най-засегнатите от коронакризата.

Финансовият министър Асен Василев каза, че до седмица или десет дни ще бъде направен цялостен анализ на състоянието на бюджета и ще се мисли как да се подкрепи допълнително българският бизнес, който до момента почти не може да се възползва от програмите на предишното правителство.

По отношение на мерките за бизнеса, работим с министерствата на икономиката и туризма, за да видим по какъв начин не само фирмите в пострадалите сектори, но и останалият бизнес да бъдат подкрепени за излизане от кризата. Ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко“, каза Василев.

Подкрепи Economic.bg