Социалдемократите спечелиха парламентарните избори в Германия

ГСДП получава 25,7% от гласовете

Социалдемократите спечелиха парламентарните избори в Германия

Снимка: БТА

2246 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА. СДП получава 25.7% от гласовете, а коалицията на Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) събира 24.1%.

Третото място заемат „Зелените“ с 14.8%. Свободната демократическа партия получава 11.5%, "Алтернатива за Германия" е на пето място с 10.3%, а "Левите" получават 4.9% от гласовете.

Над 60 млн. граждани имаха право на глас.

Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата партия. Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер зае второ място.

По-рано и двамата основни кандидати за следващия германски канцлер – социалдемократът Олаф Шолц и християндемократът Армин Лашет – заявиха, че искат да съставят следващото правителство.

Следващият кабинет ще бъде първият от 16 години насам, който няма да бъде ръководен от Меркел след четирите ѝ мандата на най-високо управленско ниво.

Нейният предпочитан наследник – Лашет – обаче се бори за политическото си оцеляване, след като гласоподавателите изразиха недоволството си, оттегляйки доверието си от ХДС и баварската му сестринска партия ХСС, които отчетоха най-лошия си изборен резултат.

ХДС/ХСС и лявоцентристката СДП са в „голяма коалиция“ през последните четири години.

Под гръмотевични аплодисменти в централата на партията в Берлин, Шолц изрази радостта си от „големия успех“ на СДП, която постигна обрат след дългогодишния си застой.

На предходните избори партията спечели 20.5% и видя, че състоянието ѝ се влошава още повече, докато бе в коалиция с ХДС/ХСС. Но Шолц проведе успешна кампания, която подчертава неговата компетентност и увеличава максимално личната му популярност сред избирателите. Той се бори за по-висока минимална работна заплата, намаляване на данъците за средно- и нискодоходните домакинства, както и за повече публични инвестиции.

Той каза, че избирателите са дали ясно да се разбере, че искат смяна на правителството и следващият канцлер да бъде той. „Това е мандат“, каза Шолц.

Той иска да приключи коалиционните преговори до Коледа. Припомняме, че почти половин година отне да бъде сформирано ново правителство след последните федерални избори през 2017 г., въпреки че процесът обикновено е по-бърз.

Малката разлика между двете големи германски партии означава, че консерваторите в все още не губят надежда, че могат да оглавят следващото правителство. Лашет също претендира за канцлерство. „Ще направим всичко по силите си, за да сформираме коалиция, ръководена от ХДС/ХСС“, каза той.

„Не можем да бъдем доволни от резултата“, добави Лашет. Делът на блока в гласовете драстично спадна от 32.9 %, които спечели през 2017 г.

Генералният секретар на ХДС Пол Зиемяк се оплака от „горчивата загуба“, но заяви, че все още иска да види коалиция с участието на ХДС.

През следващите дни акцентът ще бъде върху отделните партии, докато те определят какви сделки биха били готови да сключат, за да бъдат част от управляваща коалиция в най-голямата икономика в Европа.

СДП би могла да работи със „Зелените“ и Свободните демократи (FDP). Коалиция с крайно левия Die Linke е почти изключена поради лошите изборни резултат – около 4.9%. СДП може също да се присъедини към коалиция с ХДС/ХСС, но и двете страни се противопоставиха на това през последните седмици.

Блокът на ХДС/ХСС може да води коалиция с FDP и „Зелените“ – нещо, подкрепено в неделя от влиятелния баварски лидер Маркус Содер. Но точно тази коалиция – т.нар. коалиция „Ямайка“, тъй като цветовете на партиите съвпадат с националния флаг на Ямайка – беше направен опит през 2017 г., но се разпадна с оттеглянето на FDP.

За първи път в историята си „Зелените“ представиха кандидат за канцлер тази година, но популярността на Аналена Бърбок се понижи по време на кампанията. Нейната партия все още има добри шансове да влезе в тристранна коалиция или с консерваторите, или със СДП. В неделя вечерта тя похвали „исторически най-добрия резултат“ на партията си - най-високият му предишен резултат беше 10.7% през 2009 г.

Тя призна, че е допуснала грешки по време на кампанията, при която делът на гласовете на нейната партия се понижи, след като заемаше челното място в началото.

Крайнодясната AfD междувременно стана най-силната партия в Тюрингия в Източна Германия за първи път с 24%. Партията, която се наблюдава от вътрешното разузнаване (BfV) поради десните екстремистки тенденции, получи 24.6% в Саксония, но се понижи до 10.3% на национално ниво – пето място.

Избирателната активност на федералните избори в неделя беше между 76 и 77%, според прогнозите. Избирателната активност през 2017 г. беше 76.2 %.

Напускащият канцлер Меркел е готова да се оттегли от политиката веднага щом бъде създадено ново правителство. Тя е вторият най-дългогодишен лидер на страната, след Хелмут Кол, който превзе Германия чрез обединение.

Ако коалиционните преговори продължат до следващата година, Меркел ще засенчи дори времето на Кол на поста.

Припомняме, че в германската избирателна система избирателите имат два гласа. Първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район, а вторият е за предпочитаната от тях партия. Ангела Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Подкрепи Economic.bg