Великобритания отлага проверките на вноса от ЕС

Брекзит наложи връщането на пълните митнически изисквания за проследяване на стоките

Великобритания отлага проверките на вноса от ЕС

Снимка: БТА

5160 ~ 2 мин. четене

Великобритания отложи въвеждането на проверките за внос на стоки от Европейския съюз с около шест месеца. Те трябваше да се въведат след Брекзит, но сега правителството е преценило, че е нужно повече време за подготовка на фона на негативните ефекти от пандемията от коронавирус. Британският консорциум за търговия на дребно приветства този ход, предава Reuters.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на миналата година върна митническите граници с блока. По-рано стоките можеха да се движат свободно, а новите изисквания поставят под въпрос сложните вериги за доставки.

Брюксел незабавно въведе проверки и започна да изисква документи за стоките, които се транспортират от Великобритания в ЕС. Това причини закъснения, по-високи разходи и сериозен удар за някои бизнеси, като например риболовната индустрия.

За да смекчи негативните въздействия, Великобритания отложи старта на проверките за внос на храни до 1 април, а на всички останали стоки до юли. Сега те ще бъдат забавени с още шест месеца. Това означава, че кралството ще започне да изисква от фирмите да предоставят митнически декларации за всякакъв внос от 1 януари 2022 г.

Отношенията на Великобритания с блока се влошиха след напускането на страната миналата година на фона на COVID пандемията. Двете страни се упрекват една друга в недобросъвестни действия по развода и преговорите за търговските им споразумения.

Съдбата на Северна Ирландия, където Великобритания вече едностранно се опитва да забави митническите проверки, за да се избегне прекъсването на доставките, е един от най-оспорваните въпроси.

Докато инфраструктурата не бъде създадена, с готови IT системи и установени процеси за проверки и документи, би било глупаво да се въведат пълни изисквания за EHC („export health certificate“ – в превод „здравен сертификат за износ“) документация, предварително уведомяване за внос, физически проверки и други“, коментира Андрю Опи от британския консорциум за търговия, цитиран от Reuters.

Правителството заяви, че забавянето е в национален интерес.

„Ще въведем граничен контрол шест месеца по-късно от планираното, за да дадем на търговците време да се изправят на крака, тъй като икономиката се отваря след трудна година“, заяви главният преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост.

В петък се очаква да бъдат представени официални данни за вноса и износа през януари, които ще хвърлят повече светлина за първоначалния ефект от Брекзит.

Подкрепи Economic.bg