Започна строежът на хай-тек сградата на института GATE в София

Центърът ще разработи дигитален близнак на столицата

Започна строежът на хай-тек сградата на института GATE в София
14633 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Тази седмица официално бе направена първа копка на новата сграда на научния институт GATE, който се е заел да разработи дигитален двойник на София. Центърът за върхови постижения в сферата на големите данни и изкуствения интелект ще се помещава на площ от над 600 кв. м - между историческите сгради на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ).

Институтът GATE стартира дейност през 2019 г. Той е съвместна инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Chalmers University of Technology, Швеция – университет с богат опит в научните изследвания, образованието и иновациите в областта на големите данни и изкуствения интелект, и Chalmers Industrial Technology, Швеция – лидер в управлението на иновациите, сътрудничеството между университет и индустрия и трансфера на технологии.

Пилотният проект на екипа е свързан с разработването на дигитален двойник на столицата, чрез който ще могат предварително да се изследват резултатите от предвидените градски решения. Концепцията за тези платформи възниква преди около 20 години и към днешна дата набира все по-голяма популярност. Очаква се, че те ще помогнат за внедряването на значително по-подобрени урбанистични промени, оптимизирайки по този начин разходите за тях.

Сградата е първа стъпка в изграждането на националната изследователска инфраструктура в областта на големите данни и изкуствения интелект, която ще събере тези наши стремежи. Тя ще бъде домът на института и изследователите в нея ще работят в полза на обществото, с помощта на съвременните достижения на науката и технологиите“, коментира на церемонията проф. Силвия Илиева, директор на института GATE.

По думите ѝ целта на центъра е да даде поле за изява на младите учени и да развие изследователската екосистема. Новата сграда ще бъде отворена за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

От основаването си до момента, институт GATE успява да привлече финансиране от национални и международни проекти, което надхвърля планираното над два пъти. Привлечените изследователи са с 15% над заложените и институтът започна два значими пилотни проекта с важно обществено значение - в приложните области „Градове на бъдещето“ („Цифров двойник на града“) и „Дигитално здравеопазване“ („Цифрово моделиране на пациенти с когнитивни нарушения“). Всичко това допринася както за авторитета на СУ „Св. Климент Охридски“, така и за цялата научна дейност в България.

Подкрепи Economic.bg