Доларът поевтиня спрямо еврото

ФЕД ще продължи да изкупува облигации в случай, че икономиката не се подобрява с нужните темпове

32 ~ 3 мин. четене

Доларът изгуби част от стойността си спрямо еврото в четвъртък след два последователни дни на възход, след като длъжностни лица от ФЕД минимизираха очакванията, че американската централна банка ще започне да съкращава параметрите на програмата си за стимулиране. Представителите на ФЕД добавиха, че централната банка ще продължи да изкупува облигации, в случай, че икономиката не се подобрява с нужните темпове.

Икономическите данни от САЩ вчера също не бяха достатъчно силни, за да дадат ясна представа на инвеститорите, кога точно да очакват официалния край на количествените облекчения.

Макар потребителските разходи в САЩ да се възстановиха през май и новите заявления за помощи за безработни да спаднаха през миналата седмица, числата не бяха главозамайващи, което предполага, че американската икономика продължава да върви по пътя на умерен растеж.

Междувременно японската йена се понижи, отчасти поради натиска от изказването на служителите на ФЕД. Когато разговорите за намаляването на стойността на изкупените от ФЕД облигации започнаха преди няколко седмици, йената се облагодетелства заедно с долара, тъй като инвеститорите изместиха капиталите си от по-рисковите валути към по- надеждните такива.

По време на късната следобедна търговия еврото повиши стойността си спрямо долара с 0.2% до 1.3041, като преди това достигна дъно за сесията на 1.2999.Анализатори споделиха, че е започнала къса търговия на двойката на нивото 1.3035, целяща преминаването на границата 1.2640, със стопове на 1.3250.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0.1% до 82.91, след като достигна триседмичен връх на 83.171.

Зелената валута като цяло се възползва от ръста на възвръщаемостта на американските облигации, тъй като множество инвеститори заложиха на вероятността ФЕД да започне намаляване на сумата на месечно изкупуването правителствени облигации по-късно през годината.

Доларът се повиши спрямо йената, облагодетелстван от нарастването във възвръщаемостта на американските съкровищни облигации, след като данни показаха, че предстоящите продажби на домове за май са се увеличили с 6.7%, което е много над очакваното от икономистите повишение от 1%, но не достатъчно, че да промени цялостните настроения във валутната търговия.

Последно доларът се търгуваше с печалба от 0.6% за 98.30 йени, устремявайки се към върхът от понеделник на 98.70.

Британският паунд падна до дъно на 1.5200, най- слабото му ниво за повече от три седмици, след неочаквана ревизия в негативна посока на растежа за първото тримесечие на 2013 на годишна база. Последно той се търгуваше със загуба от 0.3% за 1.5262 долара.

Анализаторите са мрачни и относно перспективите пред еврото, след като то затвори под 200- дневната пълзяща средна на 1.3073 и служителите на ЕЦБ обявиха, че не са готови да намалят стимулите.

Двойката евро/долар формира "кръст на смъртта" със 100-дневната обикновена пълзяща средна на 1.3071, която сега се намира под 200-дневната. Тази фигура се образува, когато по-бързата пълзяща средна премине под по-бавната.

С 50-дневната обикновена пълзяща средна на 1.3077 е вероятно да се наблюдава и второ и трето формиране на кръста на смъртта през идните дни, в случай, че тя се придвижи под 100- и 200-дневните пълзящи средни.

Златото продължи с поевтиняването си преминавайки под нивото от 1200 долара за тройунция

Златото поевтиня за пореден ден, след като изгуби 12% от стойността си през последните осем сесии. Кюлчетата достигнаха ново тригодишното дъно на цена от 1180,03 долара за тройунция, след като привлекателността му на сигурно убежище бе сериозно подкопана от изложената от председателят на ФЕД, Бен Бернанке стратегия за намаляване на покупките на облигации през следващите няколко месеца.

Спот цената днес е 1209 долара за тройунция. Основна причина за поредния спад на златото бяха поредните благоприятни данни за икономиката на САЩ, които показаха намаление на броя на молбите за помощи при безработица до 346 хиляди души. Индексът на потребителските разходи отчете  леко повишение до 0.1%. В подкрепа на долара бяха данните за рекордно покачване на продажбите на готови жилища в САЩ.

През тази година инвеститорите се изтеглиха от ценния метал поради големите печалби на пазара на акции и на американския долар. Златото е  изгубило повече от 28% от стойността си от началото на годината и се насочва към най- лошото си представяне за тримесечие от 1968 г. насам.

Физическото търсене също остава слабо, въпреки по-евтините цени. Индия все още е под въздействието на новите импортни ограничения, докато китайските пазари са разтърсвани от опасенията, че предстои кредитна криза. Шанхайските фючърси върху злато паднаха за осми пореден ден.

Американският суров петрол се покачи за четвърта поредна сесия, пробивайки през 14-дневната пълзяща средна, за да приключи с печалба от 1.5 долара на 97.25 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0