6 млн. лв. в хазната от презонирането

Увеличението на данъците ще повишат и приходите в общинския бюджет, посочи Барбалов

Презонирането на столицата и увеличаването на данъците ще повиши приходите в общинския бюджет с около 6 млн. лв. Това съобщи Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите в Столична община пред България он ер.

Той обясни, че презонирането е свързано с желанието да се спази Закона за устройството и застрояването на столицата. Според него в момента централната градска част не отговаря на изискванията.

Барбалов обясни, че се предлага преходен период за промяната на данъците, който ще продължи да действа за период от 10 години. Ще има плавен преход от центъра към по-крайните райони на града.

С промяната увеличението на данъка за един панелен апартамент от 60 кв. м. ще е от 30 лв., а за жилище ново строителство със същата квадратура - 40 лв.

Най-значителното увеличение ще е в първа зона – централната градска част. Причината за това обаче се крие в закона, както и в това, че се правят инвестиции в тази част – метрото, уличната инфраструктура, осветлението, обясни още зам.-кметът по финансите.

Относно изпълнението на заложения бюджет за тази година, Барбалов посочи, че до края на май тази година са събрани 220 млн. лв., което е 42% като изпълнение на бюджета и увеличение спрямо миналата година с 1%. Тази година навсякъде има по-добра събираемост спрямо миналата, допълни той.

Коментари: 0