Спадът на долара продължава

Натискът върху щатската валута позволи на еврото да се повиши до 1.3239

Доларът продължи да пада за трети пореден ден по време на азиатската търговия, което даде възможност на поевтинели валути като австралийския долар да възвърнат позиции. Спадът на зелените пари идва след оттеглянето на доходността на американските облигации от скорошните 2-годишни върхове след изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке в което наблегна, че лихвите ще останат на ниски нива за дълъг период от време дори и да започне намаление на стимулите.

Натискът върху долара позволи на еврото да се покачи до 1.3239, връх който не е виждан от 21 юни. Йената пък свали долара на нивата под 100. Кросът евро/йена е на 131.74 и близо до двумесечния връх от понеделник на 132.47.

Текущият спад на долара отразява комбинацията от прекалено много дълги доларови позиции и промяната в лихвените диференциали срещу долара. В дългосрочен план обаче долара би трябвало да расте, особено срещу валути като еврото и стерлинга, чиито икономики са все още в рецесия. Купувачите на долари просто трябва да бъдат по-търпеливи и да изчакат подновяването на разнопосочните действия на централните банки и на излизащите икономически новини.

Слабостта на американската валута облекчи австралийския долар, който се върна над нивата от 0.93 след 34-месечно дъно от 12 юли на 0.8998. Голямо значение за по-нататъшната съдба на австралийския долар ще имат излизащите данни и дали те ще увеличат очакванията за ново намаление на австралийските лихви.

Златото спря с поскъпването си днес след четири поредни сесии на ръст

Златото спадна днес след като вчера удари нов едномесечен връх. Поевтиняването дойде от стабилизацията на долара и тегленето на печалби след четирите дни на растеж на жълтия метал.

Спот цената спадна до нивата около 1340 долара за тройунция. Вчера беше налице едномесечен връх, но след него спекулантите започнаха отново да залагат срещу метала преди изтичането на опции по-късно през седмицата.

Златото нарасна с над 160 долара за тройунция от 3-годишното дъно, което достигна в края на юни. Повишението дойде след изказване на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че централната банка ще намали стимулите, когато е напълно уверена, че икономиката е достатъчно силна.

Световните борсови индекси нараснаха в близост до 5-годишни върхове във вторник, подкрепени от мнението, че Китай ще подкрепи забавящата се икономика. Доларът падна до едномесечни дъна.

Търговията за милиарди долари на суровини на Уолстрийт попадна вчера под политическо наблюдение, тъй като комисия към Сената постави под съмнение дали търговските банки трябва да контролират петролни тръбопроводи, ядрени заводи и складове за благородни метали.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали във вторник с 0.16% до 929.76 тона.

Доларът и днес е под натиск и спада за трети пореден ден, което пък даде възможност на силно обезценените напоследък валути като австралийския долар да възвърнат позиции.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0