България е поискала помощ от САЩ да спре Zamunda

Торент тракерът има сървъри в Америка, поради което българската прокуратура се е свързала с Министерството на правосъдието

България е поискала помощ от САЩ да спре Zamunda

След като бе призована от САЩ, България е засилила прилагането на авторските права през последните години. Източноевропейската държава е твърдо решена да закрие Zamunda.net, който до момента е най-популярният пиратски сайт в страната. За постигането на тази цел българската прокуратура е поискала помощ от Министерството на правосъдието на САЩ, тъй като няколко сървъра на торент тракера вероятно се намират в Америка, съобщава специализираното издание Torrentfreak.

Американското търговско представителство (USTR) беше поставило България в „Специалния списък за наблюдение 301“ между 2013 г. и 2017 г., тъй като страната ни не спазва в достатъчна степен политиките за авторско право и прилагането им изостава. USTR използва този годишен доклад, за да мотивира другите държави да предприемат действия, които често се отплащат.

Изглежда, че така е станало в България, където правоохранителните органи активно разследват различни случаи на пиратство през последните години. Това не остана незабелязано от USTR, който премахна България от списъка си за наблюдение през 2018 г., което пък доведе до това, че двете страни споделят своя напредък и цели оттогава.

Например миналата година България спомена, че планира наказателно преследване срещу торент тракера Zamunda.net, най-посещаваният пиратски сайт в страната. Освен това бяха подготвени и наказателни преследвания срещу други популярни торен сайтове, като ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to.

Когато изтъкнахме тези събития миналата година, те все още бяха във фаза на планиране, пише изданието. Нов доклад, изпратен от българските власти до USTR тази седмица, показва, че е постигнат напредък.

Там се отбелязва, че различните препоръки на правителството на САЩ се приемат много сериозно. Това включва изричната молба за борба с онлайн пиратството и закриване на локални торент тракери.

България пише, че миналото лято Софийска градска прокуратура е започнала четири отделни досъдебни производства срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички сайтове са обвинени в нарушаване на авторски права.

Миналия ноември въпросът беше обсъден на най-високо дипломатическо ниво. В телефонно обаждане представител на високо ниво от Държавния департамент на САЩ информира българския посланик в САЩ, че преследването на Zamunda и Arenabg остава ключов въпрос.

В доклада за напредъка България подчертава, че приема тези опасения много сериозно. В него се споменава започналото досъдебно производство и се подчертават няколко стъпки, които са предприети до момента.

„Бяха проведени множество следствени действия - разпит на свидетели, проверки на уебсайтове, подготовка и изпращане на искания за правна помощ до компетентните органи в САЩ, Австралия, Швеция, Швейцария, Босна и Херцеговина, с искане за информация и прекратяване на достъпа на потребителите до посочените сайтове“, се казва в доклада.

Въпреки тези действия Zamunda, ArenaBG и другите торент сайтове остават онлайн и до днес.

В отделно съобщение българското правителство отбелязва, че правоприлагащите органи на САЩ също трябва да играят роля. Очевидно Zamunda.net има сървъри, разположени в САЩ, и наскоро Министерството на правосъдието беше помолено да помогне за тяхното спиране.

„Важно събитие, което трябва да подчертаем, е представянето на 27 януари 2021 г. на Искане за взаимна правна помощ от българската Върховна прокуратура до Министерството на правосъдието за отнемане на незаконни сървъри, хостващи огромно количество развлекателно и софтуерно съдържание с IP на територията на САЩ, експлоатиран от българското пиратско торент проследяващо дружество Zamunda.“

„Законът следва изпълнението на взаимно съгласуван план за действие за подобряване на прилагането на ИС на българска територия, представен от нашите партньори в USTR“, добавя представител на българското правителство.

Макар да е несигурно дали съдебните преследвания ще се окажат успешни, България се надява, че тези усилия ще се окажат достатъчни, за да се предпази страната да не влезе отново в „Специалния списък за наблюдение 301“ през следващата година.

Коментари: 0