Коя е най-богатата жена в Африка?

Ангола е най-големият петролен производител в региона

Коя е най-богатата жена в Африка?

Президентът на Ангола Жузе Едуарду дус Сантуш назначи своята дъщеря за ръководител на Sonagol -държавната петролна компания. Това става ясно от прессъобщение, публикувано от правителството.


Изабел душ Сантуш ще застане начело на компанията, тъй като баща й уволни всичките членове на борда на директорите през април, предаде Forbes.

В изявление Сантуш обеща, че новият борд на петролната компания ще работи за намаляване на производствените разходи и оптимизиране на източниците, а първостепенна цел ще бъде да се увеличи конкурентоспособността на петролния сектор на международно ниво.

Ангола наскоро стана най-големият производител на петрол в Африка, след серията от нападения над петролни съоръжения в Нигерия, които доведоха до намаляване на добива.

43-годишната Изабел душ Сантуш е най-богатата жена в Африка. Според Forbes състоянието и се оценява на 3,3 млрд. долара. Състоянието си тя е натрупала чрез придобиване на значителни дялове в анголски фирми. Инвестирала е в банковия бизнес, във фирми за диаманти, за цимент, както и в телеком. За да придобие големи дялове в компаниите, които искат да развиват бизнеса си в страната, тя е използвала влиянието на баща си. Въпреки това говорителите й твърдят, че тя е напълно независима бизнес дама, постигнала сама успехите си.

Коментари: 0