Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца

Предстои здравните регулаторни органи да потвърдят данните и да дадат зелена светлина за използване

Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца

Снимка: Pixabay

2600 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от Pfizer и BioNTech, е на 100% ефективна срещу вируса при деца на възраст от 12 до 15 години. Това показват данните от третата фаза на клинични изпитания, представени днес от производствената компания, предава CNBC.

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че данните ще бъдат изпратени до Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и други регулаторни органи възможно най-скоро, за да може децата в този възрастов диапазон да се ваксинират преди началото на новата учебна година.

Проучването е проведено върху 2260 души в САЩ. Данните показват, че има 18 потвърдени инфекции с COVID-19, наблюдавани в групата на плацебо, и няма потвърдени инфекции в групата, получила ваксината, което води до 100% ефикасност на ваксината. От компанията поясняват, че изстрелът се понася добре и страничните ефекти са в съответствие с тези, които се наблюдават и при възрастни.

Според служители на общественото здравеопазване и експерти по инфекциозни болести ваксинирането на деца е от решаващо значение за прекратяване на пандемията.

Миналата седмица Pfizer обяви, че е започнал клинично изпитване за тестване на ваксината си върху здрави деца от 6 до 11 години. Данни обаче все още не са представени.

Подкрепи Economic.bg