5 неща, които трябва да знаем за IPv6

IPv4 вече изчерпа своята полезност и ефективност, особено поради небивалия бум на употреба на интернет и IP-свързаните устройства към настоящия момент

09:43 12.06.2012

Както вече стана ясно, новата версия на интернет протокола за комуникация по интернет – IPv6 – е вече факт. За мнозина потребители това със сигурност е нещо ново, тъй като досегашната версия IPv4 беше използвана изобщо като синоним на IP, и винаги когато някои потребител говореше за IP адрес например, версията не беше споменавана.

Въпреки това, IPv4 вече изчерпа своята полезност и ефективност, особено поради небивалия бум на употреба на интернет и IP-свързаните устройства към настоящия момент. И след почти две десетилетия разработки, IPv6 ще се превърне в следващото поколение интернет протокол, и в бъдещия ‘гръбнак’ на интернет.

Та какво всъщност е IPv6, и какво означава той за потребителите? PCWorld ни разяснява 5 неща, които трябва да знаем за новата версия на интернет протокола

1. Защо е необходим IPv6?

Най-очевидният отговор е изчерпването на пространството, което IPv4 предлага. IPv4 има само 4,3 милиарда адреси, и поради всички тези компютри, смартфони, таблети, игрови системи и други устройства които се свързват с интернет, IPv4 вече изчерпи възможностите си. IPv6 използва 128-битови адреси, или 340 трилиона трилиона трилиона възможни адреси.

2. С какво IPv6 е по-различен и по-добър от IPv4?

Увеличаването на резерва от интернет адреси дава някои допълнителни ползи. Поради недостига на IPv4 адреси, интернет разчита на NAT (Network Address Translation). С IPv6 всяко устройство ще може буквално да има свой уникален IP адрес.

Три Нгуен, представител на ZyXEL, обяснява: „Всички устройства ще бъдат достъпни от публичната мрежа, което ще направи лесно за хората да управляват неща като автоматизация на дома си, споделяне на файлове, онлайн игри, партньор-към-партньор програми и други приложения, без сложни настройки на рутера им.”

Нгуен добавя, че има и характеристики на IPv6 протокола, които го правят по-сигурен от IPv4. Целостта и автентичността на всеки IPv6 пакет се осигурява чрез криптиране, както и други техники за подобряване на сигурността.

3. Ще могат ли моите IPv4 устройства да се свързват с Интернет?

С една дума, да. IPv4 и IPv6 не са директно съвместими, но изследователите осъзнаха, че не могат просто да преминат към новия протокол и да забравят изцяло за IPv4, докато по-голямата част от света все още зависи от него.

4. Наложително ли е да се премине към IPv6?

Факт е, че по-голямата част от устройствата, свързани към интернет, днес не са съвместими с IPv6. Така че, не е спешно да се премине към IPv6.

Собствениците на малки и средни фирми обаче трябва да са наясно, че IPv6 е вече тук, и това те трябва да имат предвид при бъдещите си покупки на компютри, мобилни устройства, мрежова инфраструктура, или други ИТ покупки, тъй като те всички трябва да поддържат новия протокол, въпреки че преходът към IPv6 ще става постепенно.

5. Кои са трите най-важни причини за малките и средни фирми да се погрижат за по-скорошния си преход към IPv6?

А. Неизбежност

Скоро IPv6 ще бъде единствената възможност за добавяне на нови устройства или хостове в Интернет. Малкият и средният бизнес трябва направят този преход към IPv6 колкото може по-скоро, за да са подготвени, когато неизбежното дойде. Преминаването към IPv6 рано, а не късно, ще позволи на фирмите да оперират със спокойствието, и изчезването на IPv4 да не повлияе на бизнеса им.

Б. Ефективност

С достатъчен брой уникални IP адреси наоколо организациите не трябва да разчитат на NAT, за да се свържат с интернет.

В. Сигурност

Когато е бил разработван IPv4 протокола, сигурността не е била на дневен ред. За IPv6 обаче важи точно обратното. IPv6 криптира трафика и проверява целостта на пакета за предоставяне на VPN защита за стандартния интернет трафик.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини