Агнешкото поевтинява дни преди Гергьовден
Цената на дребно пада с 6%
Дни преди Гергьовден агнешкото месо леко поевтинява, информират от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Средната цена на едро на цяло агне през периода от 25 април до 2 май пада с 1,4% до 12,42 лв./кг. Цените на едро се движат в диапазона от 11,83 лв./кг до 13,25 лв./кг.
Най-ниската цена за седмицата е регистриранан в Ямбол, а във Враца и Монтана - най-високата. В седем области е отчетено понижение на цените на едро спрямо предходната седмица в границите от 0,4% до 7,7%, като най-чувствително е в Габрово. Единствено във Варна цената на едро се вдига с 14,2%.
В големите търговски вериги средната цена на дребно за страната на цяло агне пада с 5,9% на седмична база до 13,24 лв./кг. Във веригите цените на дребно варират в границите от 12,49 лв./кг – в София, до 14,59 лв./кг – в Перник.
Средномесечните цени на цяло агне за април се повишават спрямо март с 0,4% на едро и с 1,8 на сто на дребно.