Икономисти предупреждават за риск от рецесия

Финансовото министерство да има и План Б за бюджета, съветват от Макро Уоч.

15:30 08.04.2012

Външните рискове пред българската икономика се запазват и през 2012 година, но не бива да се пренебрегват и вътрешните източници. Заключението е на икономисти от групата Макро Уоч. Според част от икономистите, рискът от рецесия е много висок.

Това носи рискове за бюджета и затова е необходим контрол върху харчовете. Други анализатори очакват известен растеж на икономиката, но потвърждават голямата несигурност в средата, която се отразява и в несигурност на прогнозите.

Във всеки случай е необходимо благоразумна и насочена към растеж икономическа политика в сферите на образованието, инфраструктурата, институциите, съдебната система и иновациите, смятат икономистите.

Те предупреждават, че рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а това може да забави растежа ни, съобщи агенция Стандарт нюз.

Министерството на финансите трябва да изготви план "Б" за бюджета при негативен сценарий, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури отрано ресурс за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита, смятат експертите. Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментира още, че трябва, веднаж завинаги, да се премахне дефицита, тоест да имаме вътрешен консенсус, че бюджета се прави балансиран, на нула.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини