Костов: Токът скочи, защото НЕК е в несъстоятелност

Лидерът на ДСБ приложи уравнения за трети клас, за да обясни поскъпването на електоренергията

10:46 17.07.2012

Премиерът Бойко Борисов бе обвинен в „чудовищна неграмотност” в познанията си по енергетика. Оценката му бе поставена в „Тази сутрин” от лидера на ДСБ Иван Костов, който приложи пример с уравнение за трети клас, за да обясни как се формира цената на тока.

След като електричеството поскъпна с 13% преди малко повече от седмица, към него, от страна на управляващите, полетяха редица обвинения в грешни решения по време на мандата му като министър-председател. Настоящият кабинет се оправда именно с предишни правителства, за да обясни по-скъпия ток.

Според Костов обаче нещата били елементарни. „Откакто са започнали да работят централите, цената на която се изкупува токът, е константа. Може ли константа в уравнение да предизвика покачване на цената?”, попита той.

По думите му подобна теза – „любима на премиера”, се защитава от „неграмотни хора”, сред които са Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев. „Не може константа, това го учат децата в трети клас, да предизвика покачване в цената на тока”, продължи с обясненията си партийният лидер. Той допълни, че цената се определя от ДКЕВР.

Причината за покачването на цената на тока е, че НЕК беше вкарана в несъстоятелност, за да бъде финансирано началото на изграждането на АЕЦ "Белене", e тезата на Костов. Към нея той добави и многобройните издадени разрешителни за производството на евтина енергия на "приближени хора", които са довели до промените в стойността на електричеството.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | електричество | Иван Костов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини