Ниска активност на валутните пазари

Dow Jones Industrial Average достигна най-високото си ниво от декември 2007 г. след по-добрите от очакваното данни за производствената активност в САЩ през април

11:20 02.05.2012

 

Активността на валутните пазари остана ниска по време на търговията във вторник. Обемите на търговия и волатилността съответно остават в ниските си нива, запазвайки тенденцията от последните няколко седмици. Този сценарии се наблюдава много ясно в най-търгуваната двойка на валутният пазар – EUR/USD, която отново остана в границите между 1.3200 – 1.3280 долара. Най-съществена активност имаше при австралийският долар, който се понижи с близо един цент спрямо американският си съименник, до 1.0330 долара, след като Австралийската централна банка изненадващо понижи лихвите с цели 0.5%. Участниците на пазара очакваха понижение от 25 базисни пункта.

 

Активността на пазарните участници беше твърде кратка. Те отиграха цялото дневно движение в рамките на няколко минути, след обявяване на решението, в ранните часове на деня, след което пазарът отново върна бавният си ритъм и остана спокоен през целият ден. По-съществени амплитудни движения бяха регистрирани в петрола и златото, както и в някой водещи борсови индекси.

 

Dow Jones Industrial Average достигна най-високото си ниво от декември 2007 г. след по-добрите от очакваното данни за производствената активност в САЩ през април. Данните на ISM показаха днес, че през април производствената активност в Щатите е нараснала с най-бърз темп от 10 месеца. Индексът на института отбеляза повишение до 54,8 пункта, докато анализатори очакваха индексът да се повиши до 53 пункта. Според бившият шеф на ФЕД, Алан Грийнспан, американските акции ще продължат да поскъпват, следствие на добрите корпоративни резултати. “Няма как нарастващите печалби да не се отразят на цените на акциите”, заяви той. В края на сесията в Ню Йорк Dow Jones се повиши с 0,50% до 13 279 пункта, S&P 500 добави 0,57% до 1 406 пункта, което е най-високо ниво от 3 април, а Nasdaq отбеляза ръст от 0,13% до 3 050 пункта.

 

Днес вниманието на пазарите ще се фокусира върху производственият индекс на Еврозоната и в частност този на Германия, тъй като той е с най-голяма тежест във валутният съюз. Акцентът ще падне върху нивото на безработица в Еврозоната, като се очаква то да нарасне до 10.9%.

 

Петролът с нов месечен връх

 

Цената на петрола достигна 5-седмичен максимум, подкрепена от данните за производствената активност в САЩ през април. Данните са сигнал за растеж, който ще повиши търсенето на суровината. По време на вчерашната сесия фючърсите на американският лек  суров петрол със срок на доставка месец юни, отчетоха ръст с 1,20 долара, или 1,2%, до 106,00 долара за барел. В Лондон юнските контракти на сорта брент добавиха 25 цента, или 0,2%, до 119, 72 долара за барел.

 

По време на азиатската сесия тази нощ цената на американският петрол се движеше в тесните граници между 105.70 – 106.00 долара за барел. Сорта Брент се котира на нива от 119.30/50 долара за барел.

 

Златото се търгуваше разнопосочно по време на вчерашната търговия, като се движеше в границите между 1658 – 1672 долара за унция. Златото достигна до 3-седмичният си връх в 1672 долара малко преди началото на американската сесия, но след публикуването на оптимистичните данни за производствената активност ценният метал се понижи рязко до 1658 долара, като в крайна сметка приключи денят на нива от 1662/63 долара за унция.

 

Тази сутрин жълтият метал се търгува под лек натиск, на цена от 1659/60 долара за унция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини