Нов собственик за ВМЗ до 3 месеца

Кандидатите ще станат ясни до 30 дни, вече има запитвания за предприятието

09:38 10.07.2012

До три месеца трябва да бъде намерен нов собственик на ВМЗ-Сопот, тъй като от днес предприятието е в процедура на приватизация. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е на посещение в комбината. Самите кандидати трябва да са ясни до 30 дни.

По думите му той трябва да е стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, трябва да е търговец, да продава и да купува. Новият инвеститор трябва да произвежда и гражданска продукция съгласно новите параметри.

След като станат ясни инвеститорите, започва проверката от ДАНС и специалните служби.

До 20 юли на работниците трябва да бъде изплатена заплатата за месец май. Всички останали заплати са платени.

Бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и численият състав на работещите.

Според министъра процедурата щяла да е много по-лесна, ако беше стартирала преди три или пет години. Шансовете за намиране на нов собственик са били по-големи.

По думите на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов вече е имало няколко запитвания за дружеството. 

Според министъра няма никаква опасност ВМЗ-Сопот да бъде продаден на безценица. Дружеството в момента има 145 милиона лева задължения. Колкото и пари да даде евентуалният купувач на предприятието, те ще бъдат над тази сума, каза Делян Добрев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | приватизация | ВМЗ-Сопот