Осем „сини карти” са издадени у нас

Документите позволяват работа и престой на лица от трети страни в България

Осем са издадените в България „сини карти” на жители от трети страни, извън Европейския съюз. Това заяви Любов Панайотова , директор на Европейския институт у нас. Документът дава възможност на чужденците да работят и да останат със семействата си да живеят легално у нас. Условието е желаещите да получат документа да имат висше образование и минимум 3 години работа по специалността.

По думите й „сини карти” са издавани за инженери, IT специалисти, юристи. Така например в Стара Загора работи текстилен инженер от Турция, имало и IT специалист от Индия.

Според Панайотова бройката на издадените у нас „сини карти” не са малко, а страната ни се справя добре, имайки предвид, че процедурата е въведена края на миналата година. Проблемът е, че бизнесът не познава тази услуга и не може да се възползва от нея, посочи Панайотова.

В момента Българска стопанска камара (БСК) изработва база данни, която да улесни работодателите и нуждите им от наемане на висококвалифицирани специалисти.

По думите й нуждата от висококвалифициран персонал се среща във всички сфери. Очакванията са да има интерес за работа у нас от страна на бесарабски българи, Украйна, Молдова, Русия, като причината е близкия език и по-лесното общуване.

Панайотова обясни, че има много голяма нужда от лекари.

Относно сезонната заетост тя посочи, че има остра нужда от корабни инженери във Варна и Бургас, а в Албена се търсят готвачи от Турция, тъй като там има специализирано училище. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини