Рибата скача с 500% от мрежата до масата
Понякога оскъпяването стига и до 1000%
Рибата вече се превърна в абсолютен деликатес заради високата цена. Причината за непрекъснатото поскъпване, според рибарите, е свързана с повишаване цените на горивата.
"Излизаме в морето да риболуваме с моторни лодки, а не със салове. Тези лодки искат гориво. Понякога се връщаме празни, без нито една риба, а всъщност сме платили вече значителни разходи за горивото. Затова и няма начин как рибата да стане по-евтина", обясняват бургаските рибари, цитирани от агенция Стандарт нюз.
Другата причина е свързана с по-сложното съхранение. За нея се изискват отделни фризери, много ниски температури, което пък кара кръчмарите да вдигат още повече цените. Рибните гозби по капаните край плажа са минимум с 500% надценка в сравнение с цената, на която се търгуват на борсата. Понякога оскъпяването стига и до 1000%.
Порция пържена цаца от 200 г например се предлага в ресторанти и капани на цена между 2 и 3 лева, а килото на борсата струва 2 лева. Почти идентична е ситуацията и с останалите видове риба. На практика излиза така, че клиентът получава в кръчмата порция риба от 200 грама на цената, която би платил за цял килограм в суров вид. Пресен сафрид се търгува по 5-6 лева килограма и за същата цена се продава печен в капаните край плажа. Порция попчета пък струват 4 лева, също толкова, колкото върви килото на борсата.