Учените от ЦЕРН откриха "Божията частица"

Ръководителят на екипа, Джо Инкандела, заяви, че "резултатът е предварителен, но се смята, че е достатъчно солиден и убедителен"

13:29 04.07.2012

На официална пресконференция физици от ЦЕРН обявиха, че са открили нова субатомна частица, която може да е неуловимият досега Хигс бозон, изиграл ключова роля във формирането на Вселената, предават световните медии.

Учените обаче не бързат да правят подобни изводи, заради необходимостта от допълнителни изследвания.

Ръководителят на екипа, търсещи т.нар. "божествена частица" Джо Инкандела, заяви, че "резултатът е предварителен, но се смята, че е достатъчно солиден и убедителен".

Частицата Хигс бозон е ключова за разбирането на това как се е формирала Вселената след Големия взрив. Бозонът на Хигс е последният недостигащ елемент в съвременната теория на елементарните частици, така нареченият Стандартен модел. Тази частица отговаря за масата на всички останали елементарни частици. Теорията обаче не позволява точно да се установи масата на бозона на Хигс.

„Божията частица” е кръстена на Питър Хигс, физик от Университета на Единбург, който с 5 свои колеги допуска съществуването й през 1964 година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Божествена частица | Хигс бозон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини