Apple се изправя пред Върховния съд в САЩ заради монопол при iOS приложенията

Гигантът е обвинен в антитръстови практики, извършвани през платформата App Store

20:22 26.11.2018
Съмнения за монополизиране на пазара на приложения от страна Apple чрез нейния виртуален магазин App Store изправят технологичния гигант пред Върховния съд в САЩ в понеделник, предават световните медии. Основният въпрос, чийто отговор трябва да бъде намерен, е дали практиките на компанията са довели до повишаване на цената за iOS апликации към крайния потребител. 

През 2011 г. потребители на iPhone заведоха съдебно дело в калифорнийския федерален съд. Тогава те настояха, че монополът на Apple – като единствен източник на приложения за iOS – е довел до ръст в  цените. 

През 2013 г. компанията успя да докаже липсата на правен статут на жалбата. Тогавашното решение на съдията се основаваше на логиката, че по-високите потребителски плащания се насочват към разработчиците, а не отиват при Apple. 

Миналата година обаче апелативният съд в Сан Франциско постанови, че компанията има общо, тъй като продавайки приложения на потребителите, тя е влязла в ролята на дистрибутор.

Така в крайна сметка казусът стигна до Върховния съд, в чийто ръце може да се окаже бъдещето App Store. 

Apple настоява, че изходът от делото може да застраши електронната търговия като цяло. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | App Store | монопол | iOS приложения | антитръстови политики

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини