Apple купува част от ключов производител на чипове

Английско-германската Dialog Semiconductor ще продължи да прави чипове за производителя на iPhone

Apple Inc. се е съгласила да купи част от бизнеса на доставчика си на чипове Dialog Semiconductor Plc в сделка за 600 млн. долара, съобщиха двете компании в четвъртък. Това ще позволи на американския технологичен гигант да разшири чип операциите си в Европа, съобщава Ройтерс.

Откакто се появиха първите iPhone-и преди десетилетие, Apple използва чипове Dialog за управление на захранването - за да управлява живота на батерията. Като част от сделката Apple купува патенти, екип от около 300 инженери, повечето от които вече са работили по чиповете за устройства й, и офисите на компанията във Великобритания, Италия и Германия.

Dialog  заяви, че приходите й за 2018 г. няма да бъдат засегнати и ще продължи с доставките на съществуващи продукти на Apple.

Споразумението урежда въпроси относно бъдещите отношения между Apple и Dialog, чиито акции се сринаха по-рано тази година, когато Apple заяви, че планира да използва чипове от друг доставчик, за който се смята, че е самата Apple.

Акциите на Dialog нараснаха със 17% преди отварянето на пазара във Франкфурт днес, тъй като сделката с Apple осигурява бъдещето на компанията през следващите три години.

Английско-германският производител на чипове заяви, че ще започне програма за обратно изкупуване на акции до 10% от акциите си след обявяването на следващите си тримесечни резултати.

Други производители на чипове от Европа не успяха да уредят добре отношенията си с Apple. Британската Imagination Technologies миналата година бе продадена на инвестиционен фонд, подкрепен от Китай, след като загуби Apple като клиент.

Половината от стойността на сделката, или около 300 млн. долара, са за инженерите и офисите на Dialog, а останалите 300 млн. долара са предварително платени на Dialog за доставка на чипове през следващите три години, съобщиха компаниите.

Dialog заяви, че ще продължи да доставя чипове на други клиенти, като се фокусира върху пазарите на автомобили и интернет на нещата.

Apple купува около 16% от работната сила на Dialog. Американската компания заяви, че тези служители ще останат в Европа и ще докладват на Джони Сроуджи, старши вицепрезидент за хардуерните технологии, който ръководи усилията на Apple за проектиране на чипове.

Сделката се очаква да приключи до средата на 2019 г., тъй като е обект на регулаторно одобрение.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | сделка | чипове | дял | Dialog Semiconductor Plc

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини