Арести и заплахи за потребители на Twitter в Китай

Властта опитва да заглуши интернет активистите, сочи разследване на The New York Times

Снимка: Pixabay
Китайски потребители на Twitter са били арестувани, разпитвани и заплашвани заради техните публикации в микроблогинг платформата, пише в свой материал The New York Times, цитиран от Business Insider. 

Twitter, подобно на много други интернет платформи като Facebook и Google, е забранен в Китай. Въпреки това някои хора в страната са намерили начин да заобиколят софтуерните блокади и да достъпят сайта. А сега китайските власти изглежда се опитват да се справят с възникналия проблем. 

The New York Times разговаря с деветима потребители на Twitter, които са били привикани от полицията. Журналистите са успели да се доберат и до 4-часов запис на разпит. На него се вижда как служители на органите на реда показват на хората разпечатки на техните туитове, изтъквайки че те са критични към правителството и президента Си Дзинпин. В тази връзка те съветват гражданите, престъпили закона, да свалят публикациите си и да изтрият своите акаунти.

Интервюираните китайски потребители обясняват, че е имало и случаи на заплахи. Активист с 8 000 последователи в Twitter споделя, че разпитът му е продължил осем часа, през които е бил прикован с белезници за стола си. Накрая е бил склонен да обещае писмено, че няма да ползва повече социалната мрежа.  

Друг човек споделя, че е бил разпитван 20 часа във връзка с дисидентски анимационен филм. Той е бил освободен, но по-късно полицаи са го посетили на работното му място, където също е бил принуден да подпише документ, в който признава, че е нарушил обществения ред. Впоследствие прекарва и две седмици в килия, където освен това е бил задължен да гледа пропагандни проправителствени видеа. 

„Ние сме като овце“, казва той в интервю за Times – „Те ни водят един след друг и ние нямаме възможност да отвърнем на удара“. 

„Ако се откажем от Twitter, губим едно от последните си места, където да говорим“, казва Уанг Айжонг, активист за човешки права в Китай. Той разказва, че също е бил принуждаван да изтрие критичните си коментари по адрес на властта. Въпреки че е отказал да го стори, започнал да получава известия от социалната платформа за бекъп кодове към акаунта си и установил, че 3 000 от неговите туитоев са били премахнати. Уанг вярва, че те са били унищожени от държавни хакери. 

Говорител на Twitter отказа да коментира правителствената кампания. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Twitter | социална мрежа | цензура | микроблогинг