Бъдещето на пакет „Мобилност“ ще стане ясно през следващата седмица

Само един от трите доклада, които бяха гласувани днес в Транспортна комисия, получи мнозинство

След ден на протести, дебати и гласуване в Европейския парламент в Брюксел, стана ясно, че все още няма конкретен резултат по пакет „Мобилност“ или той е частичен. Само един от трите доклада успя да събере мнозинство – този за връщането на камионите на три седмици в страната на регистрация. Останалите два спорни доклада – за почивката на шофьора извън кабината, както и за връщането на шофьорите с камионите на четири седмици за едноседмична почивка, не успяха да минат в Транспортна комисия на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Полученото мнозинство по доклада за връщането на камионите не означава непременно, че той ще бъде допуснат до пленарна зала, тъй като по време на Австрийското председателство бе приет Общ подход, който категорично отхвърля текста за връщане на превозните средства. Според транспортния министър Росен Желязков ако под една или друга форма този доклад влезе в пленарна зала, ще получим подкрепа от Европейската комисия за отпадането на тези текстове, тъй като мярката е непропорционална. Освен това по думите на българските евродепутати, които дейно се включиха в протеста, за да бъдат придвижени докладите напред, те трябва да бъдат приети общо.„Нашата позиция, за която ще настояваме пред политическите групи, е Пакетът за мобилност I да не влиза за разглеждане в Европейския парламент или докладчиците да се оттеглят, предвид създалата се ситуация“, заяви още транспортният министър.

Окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия дали одобреният текст ще мине напред за дискутиране в пленарна зала или целият пакет „Мобилност“ ще бъде върнат за разглеждане, ще стане ясно през следващата седмица.Междувременно превозвачи от 5 страни, включително и България, протестираха срещу исканите промени в пакета, които според тях са рестриктивни и целят фалирането на фирмите от Източна Европа. Няколкостотин шофьори се включиха в демонстрациите, а 10 камиона бяха паркирани недалеч от сградата на ЕП.

„Заради представителите от Литва, Латвия, Полша, Ирландия, Малта, Румъния, Унгария и България беше постигнат успех при гласуването в транспортна комисия на ЕП, което предшества гласуването в ЕП“, коментира министър Желязков.Позиция на българските евродепутати

„Днес в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. „Пътен алианс“, че арогантното поведение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира съюзът. Нещо повече, очевидно, че настоящият парламент няма съгласие за приемане на работещи решения. Това гласуване показа, че компромис по предложените текстове от ЕК, както и последните компромисни предложения, предложени от докладчиците, не могат да бъдат приети. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя“, пише в позицията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | превозвачи | промени | регулации | рестрикции | Росен Желязков | пакет мобилност