Белият дом може да обяви извънредно положение в САЩ

Заради амбициите на Доналд Тръмп да се изгради стена на границата с Мексико

Снимка: БТА
В опит да постигне целта си за изграждането на стена на границата между САЩ и Мексико американският президент Доналд Тръмп е склонен да се възползва от всички вратички в закона и дори да обяви извънредно положение. 

„Можем да обявим извънредно положение“, каза Тръмп пред репортери по  време на посещение на тексаската граница с Мексико. „Това е просто здрав разум“, според него, пише агенция „Фокус”.

Идеята на държавния глава е да обяви извънредно положение, за да заобиколи Конгреса, който отказва да отпусне финансиране за стената. Заради раздора по този въпрос вече 20 дни федералните институции не работят нормално и дейността на американското правителство е блокирана. 

Анализаторите предполагат, че евентуално обявяване  на извънредно положение ще бъде бързо оспорено в съда. 

„Имам абсолютно право да обявя извънредно положение“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом. „Още не съм готов да го направя, но ако трябва, ще го направя“, закани се още той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Мексико | стена между САЩ и Мексико | извънредно положение в САЩ | Доналд Тръмп