BIODIT набра 500 хил. лв. финансиране и готви борсов дебют

Публичното предлагане се очаква да започне тази есен

Юлиан Софрониев
Юлиан Софрониев

Българската технологична компания BIODIT успешно финализира втория кръг за набиране на финансиране. Инвеститорите са частната инвестиционна компания Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II. Общата инвестиция е в размер на 500 хил. лв.

„По време на презентацията на BIODIT в Деня на инвеститорите за Impetus Capital от декември 2017 г. година видяхме силно представяне на компанията. Инвестицията ни в BIODIT цели да засили продажбите и растежа на българския и европейските пазари“, сподели Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital.

Това е допълнително инвестиране на NEVEQ II в BIODIT. През 2016 г. фондът инвестира 1.5 млн. евро в BIODIT за комерсиализация на продуктите на компанията в България и страни от Западна Европа.

Успешното финализиране на втория кръг инвестиции е част от стратегията за излизане на BIODIT на Българска фондова борса до края на 2018 г. Технологичната компания планира да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. От компанията активно работят по финализиране на документацията, а публичното предлагане се очаква да започне тази есен.

BIODIT разработва и произвежда биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията е и разработчик на единствената по рода си биометрична сиситема за превенцията на автомобилна кражба – CarSec. Системата CarSec има 99% успеваемост на превенцията на кражби на автомобили от направените инсталации до момента.


През 2016 г. BIODIT приключва Серия А финансиране от NEVEQ, a през 2017 г. става първата българска компания, която печели финансиране по направление Транспорт на Horizon 2020 за проекта PREVENT – предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние. Трета година поред BIODIT е посочван като един от най-обещаващите производители на биометрични технологии в следващите 5 г. за автомобилната индустрия в докладите на световни лидери в пазарните проучвания като Technavio, Stratistics MRC, Research and Markets.

Изпълнителният Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | финансиране | стартъп | първично публично предлагане | BIODIT | Impetus Capital | NEVEQ II | Юлиан Софрониев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини