Бизнесът посочи най-големите проблеми на пазара на труда

Списание „Икономика“ връчи на изпълнителната и законодателната власт папка с посочените от бизнеса най-належащи казуси

Липсата на кадри вече се определя от бизнеса като проблем номер едно. Този проблем вече не е свързан само с недостига на квалифицирани кадри, а както се обединиха участниците в дискусията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“ – на всякакъв вид хора, които да работят.

„Липсата на кадри е основен задържащ фактор за икономиката, който пречи на растежа, на производството, на износа, а т там – на стандарта на живот“, коментира пред Economic.bg Боян Томов, изпълнителен директор на „Медия икономика България“ и модератор на събитието. Той призова представителите на държавната власт да се ангажират сериозно с темите, повдигнати от бизнеса, и да намерят бързи решения.

Той представи пред представителите на изпълнителната  и законодателната власт, които присъстваха на конференцията, организирана от КРИБ, списание „Икономика“ и в. „24 часа“, трите основни теми, които вълнуват членовете на КРИБ по отношение на кадрите. Резултатите от анкетата, в която участваха над 100 компании, сред които и най-големите рекламодатели в България, изтъкват следните проблеми:
  1. Висшето и средното образование не са адекватни на нуждите на икономиката;
  2. Практическото обучение във висшите и средните училища е недостатъчно;
  3. Трудовото законодателство е остаряло, неефективно и пречи на бизнеса при наемането на хора.
Резултатите от анкетата бяха предадени на вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, на министрите Бисер Петков, Красимир Вълчев, Николина Ангелкова и Емил Караниколов. Копия бяха предоставени и на председателите на икономическата, социалната и образователната комисии – Петър Кънев, Хасан Адемов и Милена Дамянова.

В анкетата взеха участие компании от всички сфери на икономиката – индустрия, туризъм, финанси, телекомуникации, технологии, енергетика, строителство, търговия на едро и дребно и т.н.

...

...Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: образование | пазар на труда | Боян Томов | образование и труд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини