БНБ пусна златна столевка със Свети Стефан (снимки)

Тя ще се продава за 890 лева на касите на БНБ и в търговски банки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

От 10 декември 2018 г. Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Първомъченик Стефан“ от серията „Българска иконография“. Тя е с номинал 100 лева и ще се продава за 890 (осемстотин и деветдесет) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД и Тексим Банк АД.


В периода от 10 декември до 12 декември 2018 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Св. Първомъченик Стефан“ ще се продава без ограничения.

Златната паричка тежи 8,64 г и е с диаметър 24 мм. Тиражът е 2000 броя.


На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; околовръст: надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2018“. 

На обратната страна на монетата е разположено канонично изображение на Свети Стефан, а около него надпис „СВ.ПМЧК СТЕФАН“.


Автор на художествения проект е Пламен Чернев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БНБ | монета | Свети стефан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини