Да печелиш, оценявайки мръсния въздух

Приложението Envirate дава резултат само за 15 секунди

Снимка: Turun yliopisto University of Turku
Пекка Хариу-Аутти е основател и главен изпълнителен директор на стартъпа за измерване на качеството на въздуха Envirate. Също така е съветник в Министерството на околната среда на Финландия и автор на книгата „Световен крос-национален индикатор на осведомеността за околната среда”. Той беше един от участниците на тазгодишния дигитален форум Webit в София. Ето какво разказа той пред Economic.bg за своето най-ново начинание:

- Г-н Аутти, разкажете ни повече за Вашата идея, как тя ще допринесе за по-чист въздух?

-  В днешно време сме свикнали да оценяваме хотели и ресторанти, защо да не правим същото и спрямо околната среда където и да отидем чрез приложение на смартфона? Envirate позволява да го направим в рамките на 15 секунди. Работи, където и да се намирате по света.

Основните параметри, по които приложението оценява качеството на въздуха, са видимостта, околният шум и колко силни са миризмите наоколо. Крайната оценка е средно аритметичното от оценките, които потребителят е дал за трите параметъра. Приложението се базира на собствените възприятия на хората, те са нашите сензори.

За да стимулираме хората да дават отзиви, ще използваме блокчейн-технологията. От една страна, ще плащаме на потребителите, които често използват приложението, със специална криптовалута, насочена към околната среда. От друга, ще се допитваме до хората за състоянието на околната среда в района, в който се намират потребителите. Гласувалите ще получават награди за активността си.
Нека не забравяме, че около 2 млрд. души по света нямат банкова сметка и причината за това е, че нямат пари за такава. Според мен те биха се възползвали от възможността да печелят криптовалута само срещу това да оценяват какво е състоянието на въздуха около тях.


Аутти дори вече има съставена карта с качеството на въздуха в София.

- Не е ли обаче малко субективен този начин за събиране на данни?

- Преди 2 години направих докторат точно по този въпрос – как хората от общо 57 страни възприемат околната среда. В резултат бях изненадан да видя как събирането на все повече и повече рейтинги и отзиви дава много по-обективна представа.

Първите 50 рейтинга, които се получават, може да имат значителни разлики помежду си, но когато имате над 200 отзива, дори и да идвате от Космоса, веднага ще разберете как е положението с въздуха на дадено място. Освен това, виждайки оценките от други хора, можете да се ориентирате дали вашите представи не са изкривени. Не на последно място, докато дадете общо 100 рейтинга, винаги някой по-опитен от Вас ще проверява какви оценки сте дали.

- Какви са Вашите планове за българския пазар, смятате ли да засилите присъствието си тук?

- Всъщност, вече водихме разговори с няколко IT компании, което е хубаво, защото обмисляме да се разширяваме и ще ни трябва някакво решение за уеб разработка.

- Виждате ли интерес от хората в България спрямо Envirate?

- Да, при това много голям. Като цяло винаги всички хора са заинтересовани от своята местна околна среда. Освен това винаги трябва да мислим и за туристите, те могат да получат добавена стойност за пътуванията си – да ходят където е чист въздуха, а където вече са решили да отидат, могат да оценят, да получат пари и така да са полезни и на себе си, и на останалите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Webit | качество на въздуха | състояние на околната среда | Пекка Хариу-Аутти | Pekka Harju-Autti | Envirate

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини