Държавата обеща да увеличи количеството ток на борсата

Обсъждат се няколко мерки, които да успокоят ситуацията на свободния пазар на ток

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

С няколко мерки държавата ще се опита да стабилизира кризисната ситуация с цените на индустриалния ток на енергийната борса. Една от тях е държавната енергетика да осигури допълнителна електрическа енергия за сегмента „Ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар, обясни министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Разговорът с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н., беше изключително конструктивен, имахме възможност да си кажем много неща и се обединихме около три мерки. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „Ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара. Обединихме се и около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство.

Това, което се обсъжда е свързано с техническите възможности на дружествата да осигурят допълнителни количества извън ангажиментите, които имат към регулирания електроенергиен пазар, каза още министърът. Ще има и втора среща, на която ще се съгласуват мерките и ще се обсъди възможността за реализацията им, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Кои ще бъдат дружествата, които ще предоставят допълнителните количества ще стане ясно след анализ, обясни Петкова. По думите ѝ тази енергия със сигурност ще бъде предоставена. В рамките на седмица електроразпределителните дружества и дружествата от държавната енергетика трябва подробно да представят предложенията, които дадоха в рамките на проведената дискусия, добави председателят  на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Вие знаете, че дружествата от държавната енергетика изпълняват няколко много важни функции по отношение на електроенергийния пазар”, обясни Петкова като каза, че най-важната им задача е да бъде осигурена електрическа енергия за битовите потребители, тоест за регулирания пазар. „Там имаме изключително сериозни ангажименти на базата на ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране ежегодно се определят квоти, които ние трябва да осигурим, за да може да гарантираме регулирания пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес”, каза ресорният министър.

По думите ѝ ТЕЦ „Марица Изток 2” работи на пълна мощност, но трябва да бъдат взети предвид разходите за въглеродни емисии, които са основен елемент от себестойността на електроенергията, която тя произвежда. „Централата ще предложи такава цена, която да покрива нейните разходи и да отговаря на пазарните условия и очаквания, за да може да бъде продадена тази енергия”, каза Петкова. По думите ѝ е важно да се  създаде такава организация на работа, че да може ТЕЦ 2 да си гарантира приходите.

Друга мярка е обединението на енергийните пазари със съседните страни. В рамките на 2019 г. ще бъдат ускорени действията на ЕСО и на БНЕБ за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на Югоизточна Европа. Това ще осигури допълнително стабилизиране на цените на българската енергийна борса, каза още Иванов. Той обаче обясни, че това е възможно само след като в закона бъде премахната т.нар. „експортна такса”

Работим с всички пет съседни държави на нашата за обединение на пазарите, коментира ръководителят на енергийната борса Константин Константинов. По думите му най-напреднали сме в разговорите с Македония за обединение на пазара „Ден напред”, напреднали сме и с Румъния в сегмента „В рамките на деня”, каза той. „Мисля, че до няколко месеца ще успеем да работим в режим на пазарно обединение”, обясни Константинов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | ток | цени | мерки | Теменужка Петкова | високи | количества

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини