Държавният бюджет влиза за гласуване на първо четене

Проектобюджетът за 2019 г. ще бъде втора точка в дневния ред на парламента

Държавният бюджет влиза за обсъждане на първо четене в Народното събрание днес, но ще бъде втора точка в дневния ред на парламента. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи като точка първа да бъде разгледан Законът за корпоративното подоходно облагане. 

Вчера народните представители приеха парите за Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване. Документът бе подкрепен от 112 народни представители, отхвърлиха го 73, а 7 се въздържаха да гласуват.

В бюджета е заложено от 1 юли догодина пенсиите да нараснат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219.43 лв. Пак от 1 юли таванът за една или няколко пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. 

Заседанието започна с трудно осигуряване на кворум – с 122 гласа, заради бойкота на БСП и ДПС, които отказаха да се регистрират. Очаква се същата ситуация да се повтори и днес.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: гласуване | БСП | Народно събрание | държавен бюджет | кворум

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини