До 2027 г. в „Гео Милев“ и „Слатина“ ще има 9 метростанции

В следващия програмен период третият метролъч ще бъде удължен с 10 километра

През следващия програмен период 2021-2027 г. в софийските квартали „Гео Милев“ и „Слатина“ ще бъдат изградени поне 9 метростанции. Те ще са част от 10-километровото трасе, което е продължение на третия метролъч. Това заяви зам.-началникът управление „Инвестиционна дейност“ в „Метрополитен“ д-р инж. Ангел Джоргов на семинар за успешните проекти с европейско финансиране в Брюксел, предаде репортер на Economic.bg.

По негови думи до края на следващия програмен период София трябва да разполага с 67 км метротрасе. В момента се изготвя идейният проект за линията като за нея ще бъде нужно ново еврофинансиране. Работата по продължението на третия метролъч трябва да стартира през 2021 г. Третият метродиаметър се строи в момента като първият етап е изпълнен на 81%. Цялото финансиране на трасето е близо 500 млн. евро, като 70% идват от Европа.

Според Джоргов до края на 2019 г. в експлоатация трябва да бъдат пуснати 12 спирки от третия лъч, като строителството се движи по план въпреки сложното трасе. По новата линия ще се движат 20 метровлакчета Siemens, като до края на следващия програмен период те ще бъдат 30.

Очаквайте подробности в интервюто на Economic.bg с д-р Ангел Джоргов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: метростанции | Метрополитен | нови метростанции | разширение на метрото

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини