Думи на президента на Фед изпратиха турската лира нагоре

Анализатори смятат, че вече има аргументи да се върне доверието на инвеститорите към развиващите се пазари

Снимка: Pxhere
Във вторник вицепрезидентът на американския Федерален резерв на САЩ (Фед) Ричард Кларида потвърди, че институцията планира до повиши основните лихвени проценти. Това се отрази негативно на курса на турската лира, тъй като външният дълг на Турция е деноминиран в долари и още по-високи лихви биха затруднили Анкара да погасява вноските си по него – възможност, която плаши чуждестранните инвеститори. Вчера обаче президентът на Фед Джером Пауъл направи изказване, което върна турската валута на 4-месечния връх, който достигна в понеделник.

Той каза, че основните американски лихвени проценти в момента са „малко под” очакваното ниво, което нито би ограничавало икономиката на САЩ, нито би ѝ давало нечестно предимство пред останалите.

Инвеститорите гледат на тези коментари като на сигнал, че тригодишният цикъл на затягане на кредитирането от страна на Фед е към края си. Промяната в тона на  Федералния резерв увеличава желанието на инвеститорите да рискуват. Така започва тенденция, противоположна на онази през 2015 г., която кулминира през тази година с изтегляне на парите от развиващите се пазари.

„Основната движеща сила за валутите днес са коментарите на гуверньора на Фед, които показват, че банката може би обмисля замразяване на лихвите за известно време през следващата година. Това е огромен тласък за доверието във финансовите пазари”, коментира ръководителят на изследователското звено за Азия в ANZ Banking Group Кхон Гох.

Така към 15:05 ч. българско време поскъпването на турската лира спрямо долара е с над 1.4%, а спрямо еврото – с 1.2%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Турция | Федерален резерв | Фед | турска лира | курс на турската лира | валутна криза в Турция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини